Đačić: Naplaćena tek četvrtina planiranog budžeta

Ukupan dug opštine Pljevlja, računajući i dva miliona za sporna vatrogasna vozila, iznosi 18,9 miliona eura
1 komentar(a)
Mirko Đačić, Foto: Goran Malidžan
Mirko Đačić, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 21.07.2017. 19:57h

Gradonačelnik Pljevalja Mirko Đačić kaže da nije zadovoljan realizacijom budžeta u prvih šest mjeseci ove godine, ali ističe da vlast preduzima sve kako bi naplatila potraživanja.

On je precizirao da je budžet realizovan svega 26,3 odsto od plana, odnosno 5,46 miliona eura.

“Ako je realizacija 5,4 miliona eura, onda će na kraju godine biti oko 11 miliona eura, što je nedovoljno za realizaciju brojnih projekata i investicija. Uvjeravam građane da lokalna uprava čini sve da najvažnijim adresama u ovoj državi objasni taj problem, kako bi povećali izvorne prihode i realizovali kapitalne investicije“, rekao je Đačić na redovnoj kvartalnoj konferenciji za novinare.

Ukupan dug opštine Pljevlja, računajući i dva miliona za sporna vatrogasna vozila, iznosi 18,9 miliona eura.

Đačić kaže da su dospjele obaveze Opštine 5,18 miliona eura, od čega se 1,66 miliona odnosi na neizmirene poreze.

“Dug prema preduzećima čiji smo osnivači mi i RTV Pljevlja je 1,1 milion eura, prema dobavljačima 1,77 miliona, a obaveza prema Elektroprivredi po osnovu nezakonito naplaćene ekološke naknade 2,8 miliona eura”.

Precizirao je da nedospjele obaveze iznose 10,9 miliona eura, a najviše novca duguje se po osnovu ranijeg reprograma poreskog duga.

Bankama se ukupno duguje 2,2 miliona eura.

“U skladu sa rješenjem Ministarstva finansija bili smo uskraćeni za realizaciju kredita koji smo namjeravali da podignemo u iznosu od 600.000 eura, za plaćanje kapitalnih projekata. Možda ćemo biti primorani da se ovoga puta obratimo Vladi kako bismo relaksirali budžet i lakše došli do cilja kada su pojedine investicije u pitanju“.

Đačić je reako da je realizovano devet projekata teških više od 1,9 miliona eura, a 12 je u toku i njihov završetak očekuje se do kraja godine. Najavio je početak radova na adaptaciji Tršove ulice, na isti način kao što je rađena Ulica kralja Petra, s tim što će se prvo raditi dio od Gimnazije do Crkve Svete Petke, a na jesen do raskrsnice sa Ulicom kralja Petra.

Potražuju sedam miliona eura poreza, “Vektra” ne plaća od 2012.

Opština potražuje po osnovu poreza na nepokretnosti više od sedam miliona eura.

“Potraživanja od fizičkih lica su 4.209.000 eura, a od pravnih 2,97 miliona eura. Potraživanja od 'Vektre Jakić' koja porez nije izmirivala od 2012. su 1,52 miliona eura, a ukupne obaveze po osnovu koncesija 2,8 miliona eura, a dospjele 1,7 miliona eura“, rekao je Đačić.

On je kazao da je u Opštini posljednja isplaćena junska zarada, kao i u opštinskim preduzećima Čistoća, Vodovod i Centar za sport i rekreaciju. Lokalni putevi isplatili su zaradu za maj, Grijanje, Komunalne usluge i RTV Pljevlja za mart, a Agencija za stambeno poslovni fond za februar.

Bonus video: