"Danas je Kotor konačno umro"

Performansom „Sahrana Kotora“ odali su posljednju počast „umrlom Kotoru“, nekada uspješnim kotorskim fabrikama i kompanijama
75 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.03.2012. 19:45h

Nakon što je karnevalska grupa "Karampana" na ovogodišnjem karnevalu performansom “sahranila” grad Kotor, oni su u 20 časova ispred Stuba srama u Starom gradu dali 35- dnevni pomen mrtvom gradu.

Na glavnom gradskom trgu okupilo se oko 50-tak “ožalošćenih” Kotorana, uglavnom žena, feštađunki, koji su u dobrom raspoloženju, pjevajući , šetale trgom nekih 15-tak minuta. Nakon toga su sjele u kafiće na trgu da popiju piće za pokoj duše mrtvaca.

Za ovu prigodu dan ranije odštampana je i osmrtnica sa obavještenjem da “tužna povorka kreće u mencovanu uru od Stuba srama ka takođe pokonjoj Dinari gdje će se nemoć, tuga i jad utopiti u papaladi i bumbeci”.

"Obavještavamo Kotorane širom Crne Gore da se na dan 25.03.2012. u 8 ura uveče po ljetnjem vremenu pravi pomen pokonjemu gradu Kotoru koji je tragično nastradao nakon duge i teške borbe sahranjen prije 35 dana", napisano je u osmrtnici uz naznaku da se cvijeće ne prilaže.

Karnevalska grupa Karampana koja je brojala 100 članova prije 35 dana pod maskama poslali su poruku šta misle o aktuelnom trenutku u svom gradu i državi, odnosno da nijesu zadovoljni odnosom državne vlasti prema drevnom gradu.

Performansom „Sahrana Kotora“ odali su posljednju počast „umrlom Kotoru“, nekada uspješnim kotorskim fabrikama i kompanijama koje su tokom proteklih 20 godina uništene, zatim kotorskom vaterpolu i kulturu.

Iz ove karnevalske grupe ni sinoć nijesu željeli da daju izjavu novinarki Vijesti, a o održavanju performansa takođe nijesu željeli da obaviještavaju medije. Međutim na svojoj Facebok stranici dali su sljedeću obavijest, ali nije bilo moguće dobiti obrazloženje na šta se odnosi navod da je uprava grada želi da ih dotuče I uništi njihov duh.

"Danas je Kotor konačno umro! Šestojanuarska diktatura i 48 ponovo žive, a Kotor je i dalje mrtav. Danas je zvanična uprava našeg grada pokazala da ne žele samo da nas finansijski i materijalno unište, konačno žele da dotuku i unište naš duh.

Vazda se na kotorske škerce i botunade odgovaralao još većom škercom, u maniru pravog ćitadina, onako od šponde, a nekad i direktno, kako ko umije i duha ima, ali sa mjerom, civilizovano, mudro, da ne znaš da si preveslan i ko ti ga je okle skalumao!

Ovi naše iz velike kuće znaju samo ćuskijom i nisko do bola, kako nije bilo ni za vrijeme svih poznatih diktatora i okupatora! Ako nemate ljubavi za ovaj grad, ako vaš posao radite "samo" za platu, zato što morate i nemate đe drugo, onda vas molimo samo da poštujete ovaj grad makar i upola toliko koliko mi imamo beskrajnoga strpljenja da vas trpimo i pružamo vam šansu tolike godine”.

Jedan od komentara bio je da su primili šokantnu vijest da je Opština zabranila korišćenje prostorija kotorskog karnevala, tj njihove radionice.

"Zli jezici zbore da su u toj instituciji popizdili i da traže ključeve nazad, tako da smo prinuđeni papaladu otkazati a što se tiče stuba srama valjalo bi malo opružit noge do tamo ( ko smije)", komentar je jedne Kotoranke, dok druga Kotoranka objašnjava da grupa Karampana nije nikog htjela uvrijedit, ali da je običaj kad se mrtvac zakopa da mu se napravi i pomen, te da su imali samo dobru namjeru za dušu pokojnika popit piće, ali da im ni to ne daju, ali da će oni to ipak uraditi.

Gradonačelnica Kotora Marija Ćatović "Vijestima" je ranije kazala da su “sahrana Kotora” i “mrtvi grad” prejake poruke, pa i za domen humora i satire, te da ne odražavaju suštinu stvarnosti.

Ona je podsjetila da Kotor i Kotorani u svojoj psihologiji nose iskustvo viševjekovne urbane kulture i na specifičan i veoma kreativan način posredstvom karnevala ukazuju na negativne pojave u društvu.

Bonus video: