"Dani planinskog cvijeća": Pjesma, trke konja, ali i skijanje

U centru pažnje bile su trke konja pa su se svi prisutni na zakazani start preselili na taj dio borilišta
195 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 14.07.2013. 13:23h

Veliki narodni zbor u Njegovuđi, sa tradicijom dužom od vijeka uobičajeno dominira u turističko-sportsko-kulutrnoj manifestaciji "Dani planinskog cvijeća" i bez dileme događaj je ljeta na Durmitoru.

Prostrano polje ratnog aerodroma bukvalno su na Dan državnosti poklopili automobili posjetilaca skupa. Organizatori su ponudili uobičajeni program koji je precizno realizovana tako da narodni skup u Njegovuđi potvrđuje da je i kultna manifestacija. A svoju ponudu za više od pet hiljada posjetilaca pružali su brojni šatori sa muzikom u živo.

Ove godine pojačani atraktivnim imenima estrade poput Milivoja Đurišića i Milomira Miljanića. Prepuni gostiju željnih lijepe narodne muzike ali i one „patriotske“ koja se ponekad začula. Ali i prazni tokom termina predviđenih za trke konja.

Uobičajeno, takmičenja u narodnim sportovima počela su skokom u dalj. Ni najstariji ne pamte kvalitetniju borbu. Sedam prijavljenih momaka skakali su, po dogovoru bosonogi po tri serije od čega 11 skokova preko tri metra. Titula je ovog puta otišla u Tutun, Mirzi Suljiću sa skokom od 3,13 metara. Drugi je Radovan Grozdanić iz Danilovgrada sa skokom kraćim za svega dva santimetra.

Favorit i pobjednik niz godina unazad, Zoran Šuković iz Gacka sa skokom od 3,05 metara morao se zadovoljiti trećim mjestom

Kamen težak 14,260 kilograma najdalje, 12,10 metara, hitnuo je i time potvrdio višegodišnju dominaciju Adnan Sinančević iz Brodareva. Malo preko metra, 11,09, zaostali su Radovan Zeković iz Bara kod Boana i Adis Sinančević iz Brodareva kome su propozicije „uručile“ treće mjesto.

Brodarevo je pobjednik i u nadvlačenju konopa jer je njihova ekipa savladala momke iz Šaranaca na drugom i ekipu sa Žabljaka na trećem mjestu.

Ipak u centru pažnje bile su trke konja pa su se svi prisutni na zakazani start preselili na taj dio borilišta. Stručnjaci su prijavljena grla klasifikovali u brdsko-planinska, arapske rase i punokrvna. U trci na jedan kilometar , kao i prošle godine, pobijedilo je brdsko planinsko grlo koje uzgaja Branko Mitrović iz Merulje kod Žabljaka, među polupunokrvcima arapske rase, na 1,8 kilometara grlo Rejhana Hadžialijagića iz Rožaja a kod punokrvaca grlo Radovana Dunđera iz Bileće.

Položeni vijenci

Najznačajniji datum Crne Gore obilježio je Udruženje boraca i antifašista sa Žabljaka koji su sa kolegama iz Plužina i članovima Komunističke partije iz tog grada položili su vijence na spomenik palih boraca i žrtava fašističkog terora.

Ispred monumentalnog zdanja koje dominira iznad grada, okupilo se stotinak poštovalaca antifašističke borbe i tekovina NOB-a. O tim vremenima govorili su predsjednik Udruženja iz Žabljaka Radovan Grbović i čelnik pivskih komunistaq Mirko Vuković.

Ispoljili su brigu što se godinama ovim povodom okupljaju gotovo ista lica i što je malo mladih koji treba da znaju za tekovine i žrtve revolucije a umjesto govora Grbović je pročitao stihove pjesme „Čelo crvenog bataljona slobode“ poznatog crnogorskog pjesnika Branka Banjevića .

Bratstvo Obradović okupilo kod crkve u Tepcima, odakle im je porijeklo i otkrili spomenik na kome su uklesana imena 30 njihovih predaka poginulih u toku NOB. O djelu narodnog heroja Dušana Obradovića i ostalih manje poznatih govorili su oficir JNA i genaral Vojske SCG Milorad Obradović i predsjednik organizacionog odbora Radenko B. Obradović.

Čari skijanja u julu

“Planinsko cvijeće“ nastavljeno je ljetnjom slalomskom trkom alpskih skijaša i snoubordera. Za to se, kao ranijih godina, nije moralo do lednika Debeli namet već samo do skijališta Savin kuk.

Obilje snijega sačekalo ih je u Koritima, tik uz uspinjaču pa je 25 takmičara imalo dobre uslove za što su se potrudili prganizatori, opštinski sekretarijat za društvene djelatnosti.

Čarima skijanja u sred ljeta nijesu odoljeli ni gosti iz Beograda i Višegrada ali i prisustvo najbolje crnogorske skijašice svih vremena Zorice Popović. Ipak, očekivano trka je protekla u znaku najbolje crnogorske skijašice u konkurenciji djevojčice 2, Jelene Vujičić iz Žabljak. Kvalitet su potvrdili i njen sugrađanin, nešto mlađi Nemanja Žarković i Beograđanka Anastasija Drobnjak.

Priznanja su pripala i seniorki Nedi Jerković iz Beograda, senioru Zoranu Dedeiću iz Žabljaka kao i veteranu Mini Šamšalu.

Galerija

Bonus video: