Danijela jedna od četiri počasne dame

Rođenoj Baranki ukazana velika čast, u znak prijateljstva prema Crnoj Gori
3054 pregleda 0 komentar(a)
Jedna od četiri dame: Danijela (desno), Foto: Privatna arhiva
Jedna od četiri dame: Danijela (desno), Foto: Privatna arhiva

Ljeto je sezona velikih mediteranskih fešti u kojima po mnogo čemu prednjači Italija, a tamošnja iskustva u organizaciji pučkih događaja mogu biti vrlo korisna i za osmišljavanje i obogaćivanje crnogorskog turističkog proizvoda.

To tvrdi rođena Baranka Danijela Đurđević, koja skoro dvije decenije živi i radi na Apeninima.

Ona je osnivač i predsjednica italijansko-crnogorskog udruženja prijateljstva “Italija-Montenegro Ređina Elena” i nedavno joj je ukazana velika čast na fešti u Peruđi, gradu u kojem živi sa porodicom. U šarenoj i razigranoj povorci manifestacije “Peruđa 1416”, Danijela je bila prva Crnogorka uopšte i jedina strankinja ove godine, koja je pozvana da bude jedan od 400 učesnika kostimirane povorke.

Kroz špalir koji su činile hiljade i hiljade turista sa svih strana, centrom Peruđe prošetala u raskošnom damskom renesansnom kostimu teškom oko 25 kilograma i vrijednom više od tri hiljade eura.

“Italijani ljubomorno čuvaju tradiciju, stoga zaista doživljavam kao veliku čast što su me organizatori pozvali da, iako dolazim iz druge zemlje, budem dio ovog spektakla iza kojeg ove godine stoje predsjednica organizacionog odbora Tereza Severini i pokrovitelj gradonačelnik Peruđe Andrea Romizi.

Trodnevna fešta je omaž za Italijane izuzetno važnom istorijskom periodu, prelasku iz srednjeg vijeka u renesansu, i ona na autentičan način predstavlja istorijske likove tog doba, kao što su Braćio Fortebraći di Montone, a osim povorke sa kostimima iz tog perioda, obuhvata i nastupe muzičara, streličarska takmičenja, tradicionalnu kuhinju. Svakom detalju je bila posvećena velika pažnja, jer su sve ocjenjivali strogi članovi stručne Komisije”, priča za “Vijesti” Đurđevićeva.

U znak prijateljstva prema Crnoj Gori i poštovanja prema kraljici Jeleni Savojskoj, koja je i dalje Italiji voljena Ređina Elena, organizatori su Danijeli, kao predsjednici Udruženja, dodijelili ulogu jedne od četiri počasne dame iz četiri najčuvenije porodice koje su osnovale Peruđu, i to porodice Kornja.

“I svaki drugi učesnik povorke imao je svoju istorijsku ulogu, u spomen na zbivanja od prije 600 godina. Ova istorijska manifestacija koja opisuje i čuva identitet i istoriju jednog naroda, samo je jedna od te vrste u Italiji, a nadaleko poznatih, kao što su Palio di Siena, Ćeri di Gubio. Iz njih Crna Gora može da nauči da valorizuje ono što imamo, a imali smo kralja, princeze od kojih su dvije bile udate za evropske suverene, imamo raskošnu nošnju, tradicionalnu kuhinju, uticaje sa svh strana... Pored već postojećih, Crna Gora bi tako mogla da posveti pažnju razvoju i novih ovakvih manifestacija koje bi bile jako lijepe i kroz popularan pristup istoriji jako privlačne turistima”.

Bonus video: