Danilovgrad: Opština za poreze i doprinose na zarade duguje 1,4 miliona

Od ukupnog novca koji se slio u danilovgradsku kasu u prvom tromjesečju samo trećina odnosila se na tekuće prihode
0 komentar(a)
Danilovgrad, Foto: Facebook
Danilovgrad, Foto: Facebook
Ažurirano: 06.06.2012. 19:33h

Porezi i doprinosi na zarade za zaposlene u organima lokalne uprave i javnim preduzećima i ustanovama, čiji je osnivač Opština, uplaćeni su zaključno sa januarskom zaradom za 2010. godinu, isplaćenom u februaru te godine, saopšteno je “Vijestima” iz Sekretarijata za privredu i finansije.

“Opština zaključno sa 31. martom 2012. godine duguje za poreze i doprinose na zarade zaposlenih u organima lokalne uprave i službama, uključujući i zaposlene u javnim preduzećima i ustanovama koji se finansiraju iz budžeta Opštine, ukupno 1.398.048,93 eura”, navodi se u odgovoru u kom je pojašnjeno da su ovi podaci zvanično dostavljeni Ministarstvu finansija u aprilu 2012. godine, kao i da su svi porezi i doprinosi za zaposlene koji su otišli u penziju ili sporazumno raskinuli radni odnos od februara 2010. godine uplaćeni.

U odgovoru koji potpisuje Jovanka Popović, sekretar Sekretarijata, navodi se da su u toku “aktivnosti na izradi sporazuma s Ministarstvom finansija o reprogramu obaveza po osnovu neplaćenih poreza i doprinosa na zarade zaposlenih”.

“Vijesti” su u nekoliko navrata pisale o neplaćenim doprinosima i porezu na zarade zaposlenima u lokalnoj upravi, a rasprava o tome često se može čuti i tokom zasjedanja lokalnog parlamenta.

Prihodi gotovo svi utrošeni

Podaci koji su “Vijestima” ranije dostavljeni iz Ministarstva finansija pokazuju da su neizmirene obaveze Opštine zadnjeg dana prvog tromjesečja iznosile 1.767.165 eura, a za isto vrijeme ova Opština prihodovala je 1.027.210 eura koji su gotovo svi već utrošeni. Tačnije za prva tri mjeseca ukupni izdaci iznosili su svega 55.000 manje od prihoda ili 971.939 eura.

Od ukupnog novca koji se slio u danilovgradsku kasu u prvom tromjesečju samo trećina, tačnije 376.341 euro, odnosila se na tekuće prihode, uz to 2.234 dobili su iz kapitalnih donacija, a 155.307 eura Danilovgradu je uplaćeno iz Egalizacionog fonda. Gotovo pola prihoda ili 493.327 eura u kasu je prenijeto iz prethodne godine.

Sredstva koja je Danilovgrad u prvom tromjesečju dobio iz Egalizacionog fonda tek su desetina iznosa koji se očekuju sudeći po budžetu koji je usvojen krajem marta na zasjedanju lokalnog parlamenta, uprkos oštrim kritikama opozicionih odbornika koji su za govornicom kazali da je budžet planiran na 4.390.000 eura “nerealan i preambiciozan”. Pored prihoda iz Egalizacionog fonda od kog očekuju 1.318.000 eura, dobar dio budžeta planiraju napuniti od transfera i donacija.

Bonus video: