Hrapović: Pod zdravstvenim nadzorom 212 osoba koje su ušle u Crnu Goru

Ministar zdravlja Hrapović objasnio da su te osobe u obavezi da se javljaju zdravstveno sanitarnoj inspekciji i da su pokriveni svi granični prelaz
6981 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay, Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay, Pixabay
Ažurirano: 30.01.2020. 17:49h

Ministar zdravlja Kenan Hrapović kazao je da je pod zdravstvenim nadzorom 212 osoba koje su ušle u Crnu Goru.

On je nakon sjednice Vlade rekao rekao da je zdravstveni sistem apsolutno spreman za eventualnu importaciju slučajeva koronavirusa.

Hrapović je objasnio da je 212 osoba u obavezi da se javlja zdravstveno sanitarnoj inspekciji i da su pokriveni svi granični prelazi.

"Napravili smo upitnik koji dostavljamo putnicima i stupili smo u kontakt sa agencijama koje dovode turiste u Crnu Goru...", istakao je.

Državni sekretar za turizam Damir Davidović u intervjuu za Radio Crne Gore rekao je i da je Kina, zbog epidemije virusa, obustavila slanje turista, dodajući da je dogovoreno sa turističkim organizacijama koje dovode turiste iz Kine da se obustave svi aranžmani do daljeg.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma su pojasnili da je Kineska asocijacija za putovanja 26. januara uputila obavještenje kojim se poziva na dokument pod nazivom "Hitna predstavka povodom prevencije i kontrole infekcije koronavirusa i suspendovanja aktivnosti turističkih kompanija" koji je donijelo Ministarstvo kulture i turizma NR Kine, a kojim se nalaže svim kineskim turističkim agencijama i online kompanijama za putovanja da privremeno i bez odlaganja suspenduju biznis grupna putovanja i druga prodata putovanja koja uključuju obezbijeđene avio karte i smještaj.

"Prema informacijama koje se mogu pronaći u medijima, kineske turističke agencije odgovorile su na ovu odluku suspendovanjem svih domaćih i inostranih putovanja. Kineske avio-kompanije, hoteli, restorani i druge industrije u lancu koji koriste turisti uvele su odgovarajuće mjere, uključujući ukupan povraćaj ili izuzimanje od odgovarajućih naknada koje se odnose na rezervacije, otkazivanja i slično, kao napor da se smanje i finansijski gubici zbog novonastale situacije", saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Kina je danas izbrojala 170 smrtnih slučajeva od novog virusa, a više zemalja je prijavilo infekcije, uključujući i neke koje se šire lokalno, jer su se stranci koji su evakuisani iz najugroženije kineske regije vratili kući na medicinsko posmatranje ili u izolaciju.

Indija i Filipini prijavili su prve slučajeve kod putnika i učenika koji su bili u Vuhanu, centralnom kineskom gradu u kome se nova vrsta koronavirusa prvi put pojavila u decembru.

Južna Koreja je potvrdila slučaj lokalnog širenja kod čovjeka koji je imao kontakt sa zaraženim pacijentom.

Svjetska zdravstvena organizacija okupila je stručnjake kako bi procijenila da li izbijanje virusa treba proglasiti globalno vanrednom situacijom.

Prvi slučajevi infekcije u Evropi registrovani su ui Francuskoj.

Bonus video: