Delić otplatio hipoteku na poslovni prostor

Stavljanje hipoteke na imovinu, jedan je od načina koji Opština Budva primjenjuje u cilju obezbjeđivanja poreskog potraživanja
785 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 15.11.2012. 19:49h

Budvanski preduzetnik Dušan Delić izmirio je danas kompletne poreske obaveze prema Opštini Budva. "Vijesti" su danas, pozivajući se na podatke iz katastarske evidencije Uprave za nekretnine, objavile da je na poslovni prostor od 106 kvadrata u prizemlju Delićeve porodične kuće u naselju Babin Do, zbog duga na ime poreza u iznosu od 9.954 eura, Opština Budva početkom 2011. upisala hipoteku.

Delić je danas za "Vijesti" kazao da su podaci netačni i da je u pitanju iznos od nekih 1.600 eura, za šta ima sve uplatnice.

On je danas u Opštini odmah uplatio 1.600 eura, te čak, kako je kazao, izmirio i poresku obavezu za 2012. od 4.900 eura, iako je rok svim poreskim obveznicima da to učine do kraja godine.

Stavljanje hipoteke na imovinu, jedan je od načina koji Opština Budva, pozivajući se na Zakon o poreskoj administraciji, primjenjuje u cilju obezbjeđivanja poreskog potraživanja.

Opštini se na ime raznih poreza, kao javnih prihoda koji se slivaju u budžet, trenutno duguje oko tri miliona eura, te je na više stotina djelova građevina i stambenih zgrada i kuća stavljena hipoteka, kako bi se naplatila dugovanja poreskih obveznika

Stavljanje hipoteke na imovinu jedan je od načina koji Opština Budva primjenjuje radi obezbjeđivanja poreskog potraživanja. Kako „Vijesti“ saznaju, Opštini se na ime raznih poreza, kao javnih prihoda koji se slivaju u budžet, trenutno duguje oko tri miliona eura, te je na više stotina djelova građevina i stambenih zgrada i kuća stavljena hipoteka, kako bi se naplatila dugovanja poreskih obveznika.

Delić sa svojim poslovnim partnerom završava turističko-stambeni kompleks „Cristal“, na samoj Jadranskoj magistrali, kod crkve Sveti Toma, nedaleko od hotela „Splendid“ u Bečićima.

Da Opština primjenjuje iste zakonske mjere prema svim poreskim dužnicima, potvrđuje i to da je hipoteka bila upisana zbog duga od deset hiljada eura i na prvi sprat luksuzne vile “Montenegro“ na Svetom Stefanu, koja je bila u vlasništvu kontroverznog biznismena Stanka Subotića Caneta, i to zbog neplaćanja poreza ofšor kompanije „Manola management LTD“ sa Djevičanskih ostrva. Kompanija, koja je u međuvremenu izmirila dug, od prije godinu i po se u Upravi za nekretnine vodi kao formalni vlasnik tog turističkog objekta.

Zbog duga od 10.000 eura pod hipotekom bila i vila „Montenegro“ Stanka Subotića

Mogućnost da upisuje hipoteku na imovinu dok se ne naplati poresko potraživanje, kako je „Vijestima“ još ranije pojašnjeno u lokalnoj upravi, zasniva se odredbama Zakona o poreskoj administraciji.

“Postupak prinudne naplate preduzima se kada poreski obveznik poresku obavezu nije platio prilikom podnošenja poreske prijave, odnosno kada je poresko rješenje postalo izvršno. Poreski organ pokreće postupak prinudne naplate donošenjem zaključka o prinudnoj naplati poreske obaveze. Predmeti prinudne naplate mogu biti novčana sredstva, novčana potraživanja, ili imovina poreskog obveznika.

U postupku prinudne naplate poreske obaveze, radi obezbjeđenja poreskog potraživanja, na imovini poreskog obveznika može se zasnovati založno pravo. Pod prinudnom naplatom poreske obaveze, iz imovine poreskog obveznika podrazumijeva se pljenidba i prodaja imovine poreskog obveznika i korišćenje sredstava dobijenih prodajom ili drugim postupkom za naplatu poreske obaveze”, piše, između ostalog, u Zakonu o poreskoj administraciji.

Kupio zemlju za farmu koza

Dušan Delić, koji godinama unazad važi za jednog od vodećih građevinskih obrtnika, pažnju javnosti skrenuo je prošle godine kupovinom zemljišne parcele u mjestu Krstac iznad Reževića. Opština Budva je sredinom prošle godine prodala nešto više od 11.000 kvadrata opštinske zemlje u Reževićima za oko 670.000 eura, odnosno blizu 60 eura po kvadratu, tri eura više od početne licitacione cijene. Tu cijenu ponudio je Delić.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora podnijela je krivične prijave protiv opštinskog rukovodstva, iznoseći sumnje da je cijeli posao unaprijed organizovan, te da je riječ o atraktivnoj lokaciji čijom prodajom je oštećen opštinski budžet, a omogućena milionska dobit Deliću.

Nakon urbanizacije toga prostora kroz lokalnu studiju lokacije, poljoprivredno zemljište je pretvoreno u građevinsko, što je po ocjeni MANS-a, višestruko uvećalo vrijednost parcela. Delić je odmah odbacio navode MANS-a da je bilo nezakonitih radnji prilikom kupovine parcele, navodeći da na toj parceli drži veliku farmu od 700 koza, 60 kokošaka, 40 ćurki, četiri krave, dva magarca, jednog konja i savremeni pogon za spravljanje i sterilizaciju mlijeka i sira, po italijanskoj tehnologiji.

On je odbacio tvrdnje da se radi o atraktivnoj parceli, već da je riječ o zemljištu bez puta, izuzetno kamenitom, strmom u podnožju Paštrovske gore.

Galerija

Bonus video: