Detektor na ulazu u sud ugašen, jer bi pravio gužve

"Detektorska vrata u svakom slučaju nijesu suvišna, ali bi bez ostale opreme, pravila nepotrebne gužve na ulazu u zgradu. Jedino kombinacija vrata i rendgena bi bila dovoljno efikasna, ali za to treba novca”
61 pregleda 0 komentar(a)
Osnovni sud Podgorica, Foto: Boris Pejović
Osnovni sud Podgorica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.04.2016. 19:46h

Detektorska vrata na ulazu u podgorički Osnovni sud nijesu u funkciji, zato što bi pravila velike gužve i ometala normalan proces rada.

To je zaključio predsjednik tog suda Zoran Radović u razgovoru za “Vijesti”, govoreći o stepenu bezbjednosti u najvećem sudu u zemlji.

"Detektor se ne koristi zato što u sud uđe preko 1000 ljudi svakog dana, a da bi se bezbjednost realizovala u onom obimu gdje bi ona bila na najvišem nivou, neophodna su ne samo detektorska vrata već i tkz. rendgentski aparat, koji imamo na aerodromima i u drugim značajnijim institucijama, gdje bi onaj koji ulazi mogao da ostavi stvari i metalne predmete, koji bi bili provjereni od strane službenog lica, pa tek ako i nakon toga detektorska vrata reaguju na metal, vršiti provjere ručnim detektorima”, objasnio je Radović.

On je dodao da je razgovarao sa pojedinim međunarodnim organizacijama i da očekuje jednu takvu donaciju u ovoj godini.

Nije želio da kaže ko je potencijalni donator, ali tvrdi da su njegova očekivanja objektivno utemeljena.

"Detektorska vrata u svakom slučaju nijesu suvišna, ali bi bez ostale opreme, pravila nepotrebne gužve na ulazu u zgradu. Jedino kombinacija vrata i rendgena bi bila dovoljno efikasna, ali za to treba novca”, ocijenio je Radović.

Trenutno u sudu nekoliko službenika policije i sudske straže obavljaju poslove obezbjeđenja, tako što, prema saznanjima “Vijesti”, ručnim detektorom na ulazu provjeravaju samo one koji imaju kriminalnu prošlost ili su po njihovoj procjeni sumnjivi.

Predsjednik suda je ocijenio da zaposleni na ulazu u zgradu efikasno obavljaju svoj posao, iako ne negira da bi to sigurno moglo da se radi i u većem obimu, i češće.

“Sudsko obezbjeđenje i sudska straža trenutno obavljaju poslove obezbjeđenja, oni se nadopunjuju, s tim da sudska straža ne može da pretresa građane, to radi služba obezbjeđenja, odnosno policajci”, naveo je Radović.

On smatra da bi bezbjednost zaposlenih i građana koji dolaze u sud trebalo da bude i na većem nivou, ali naglašava da, u tom sudu, nije bilo slučajeva prijetnje vatrenim ili hladnim oružjem.

"Ako govorimo o incidentnim slučajevima u sudu, sve prijetnje su bile verbalne, odnosno radilo se o krivičnim djelima ugrožavanje sigurnosti i napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti”, naveo je Radović.

On dodaje da su posljednjih godina bila tri takva krivična procesa, a bilo je i nekoliko prekršajnih postupaka za narušavanje javnog reda i mira, što bi, po njegovom mišljenju, moglo da ukazuje da se ipak dobro radi na obezbjeđenju suda.

“Dodatno se bezbjednost čitave zgrade usložnjava time što je u istoj zgradi i Osnovno državno tužilaštvo i Sud za prekršaje, tako da bi, po mom mišljenju, da bi se bezbjednost realizovala u punom obimu, morao neko od ovlašćenih službenih lica da bude raspoređen i u hodniku tužilaštva”, ocijenio je Radović.

Po sudskom poslovniku nijedan učesnik u postupku ne bi smio da odlazi kod sudije van suđenja, međutim, i Radović priznaje da se to često dešava.

“Imamo čestu situaciju da pojedini učesnici u postupku insistiraju da dođu kod određenog sudije, pa uz odobrenje sudije budu pušteni. Imamo i onih koji tvrde da idu u tužilaštvo ili obrnuto, a onda kad uđu, šetaju po sudu i posjećuju njima interesantna mjesta”, kazao je predsjednik suda.

Medenica tvrdi da još nema uslova za rad sudske policije

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica je nedavno saopštila “Vijestima” da Služba za poslove sudskog obezbjeđenja još ne funkcioniše, jer mora da se izmijeni Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Vrhovnog suda, kao i zbog obaveze Ministarstva pravde da propiše način izdavanja i obrazac službene legitimacije i izgled uniforme službenika obezbjeđenja.

Ona je dodala da je potrebno i da se izvrši nabavka opreme po tenderskoj proceduri i izvrši prijem u radni odnos službenika obezbjeđenja.

Ona smatra da to ne bi trebalo dodatno da optereti budžet sudova, jer bi službenike trebalo preuzimati iz drugih institucija, a ne zapošljavati nove.

“Uspostavljanjem te službe preuzimaju se poslovi koji su do sada pripadali djelokrugu rada MUP-a, zbog čega smatramo da budući pripadnici službe treba da ispunjavaju iste uslove kao i zaposleni koji su do sada obavljali poslove obezbjeđenja, ali i da sljedstveno tome imaju ista ili slična prava”, navela je predsjednica Vrhovnog suda.

Bonus video: