Direktor podgoričkog "Vodovoda": Ne možemo da smanjimo gubitke

Bošnjak je istakla da se poslovna zgrada na vodoizvorištu na Marezi, u čiju su izgradnju uložena ogromna sredstva, zloupotrebljava za privatne zabave u noćnim satima za šta, tvrdi, ima svjedoke
161 pregleda 4 komentar(a)
Zgrada Vodovoda na Zabjelu, Foto: Luka Zeković
Zgrada Vodovoda na Zabjelu, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.06.2015. 20:02h

Izvršni direktor “Vodovoda i kanalizacije” Vladan Vučelić ocijenio je da to preduzeće neće uspjeti da smanji srednjoročno planirane gubitke sa 48,5 na 42,5 odsto.

Vučelić je objasnio da je njegovo mišljenje da neće moći da ostvare planirano smanjenje, naglasivši da odbor direktora „Vodovoda“ razmišlja drugačije.

Potkrepljujući svoju tezu, on je istakao da se najveći dio vodovodne mreže, koja je dotrajala, nalazi mimo šireg gradskog jezgra na privatnim imanjima i da na njoj ima dosta divljih priključaka.

„Rješenje je da se sva infrastruktura izmjesti na javne površine, ali te investicije prevazilaze vrijednost izgradnje kolektora“, ocijenio je Vučelić na jučerašnjem nastavku sjednice Skupštine Glavnog grada.

To preduzeće je prošle godine poslovalo sa nešto više od milion eura dobitka.

Skupština je juče usvojila izvještaj o radu „Vodovoda i kanalizacije“ za prošlu godinu i drugih preduzeća i službi čiji je osnivač Glavni grad.

Vučelić je kazao da će za dvadeset dana biti pušten u funkciju vodovod za dio Kuča, te da će otvaranje ponuda pristiglih na tender za vodovod u Vrbici, vrijedan 170.000 eura, biti 29. juna.

On je istakao da su, što se tiče izgradnje vodovodne mreže, svi poslovi u Zeti i Malesiji završeni, istakavši da „Vodovod“ u Zetu više neće uložiti ni cent dok se građani ne priključe na mrežu, u koju je za prethodnih šest godina uloženo 12 miliona eura.

Branka Bošnjak (DF) je ocijenila da „Vodovod“ ’frizira’ podatke u izvještaju, istakavši da je cijena vode veoma visoka.

„Ovo društvo eksploatiše prirodno bogatstvo države po najpovoljnijim uslovima u regionu. Cijena je visoka, s obzirom na to da imamo vodoizvorište u samom centru grada..

Naša voda je vrlo čista i ne treba je prečišćavati, kako to rade u velikim gradovima“, istakla je Bošnjak.

Odbornik Demokrata Vladimir Vujović kazao je da su odbornici opozicije, koji nemaju pravo na članstvo u upravnim odborima preduzeća, potpuno neinformisani.

„Ako se doda činjenica da su u preduzećima jednopartijski zaposleni ljudi i da nema predstavnika opozicije u upravnim odborima, imamo zatvoreni sistem u kome samo treba nekako preživjeti Skupštinu i izglasavanje izvještaja. Moramo učiniti napor da se to promijeni“, istakao je Vujović.

Direktor preduzeća „Tržnice i pijace“ Ranko Jovanović je kazao da neće smanjivati cijene zakupa tezgi na pijacama, posebno ne onako kako bi zakupci željeli, jer bi time prekršio zakon.

„Neka raskinu ugovor, pa ćemo ponovo raspisati tender“, poručio je Jovanović. Direktor Sportskih objekata Vojislav Marković kazao je da je izabran izvođač projekta za natkrivanje vaterpolo bazena u okviru Sporstkog centra “Morača”, koji će moći da se koristi cijele godine.

Usvojen je, između ostalog i Predlog odluke o izmjeni spomen-obilježja posvećenog civilnim žrtvama ratova na prostorima bivše Jugoslavije 1991-2001, i o pripremljenosti turističke sezone u Glavnom gradu u ovoj godini.

Noćni provod i šampanjac u poslovnoj zgradi na Marezi?

Bošnjak je istakla da se poslovna zgrada na vodoizvorištu na Marezi, u čiju su izgradnju uložena ogromna sredstva, zloupotrebljava za privatne zabave u noćnim satima za šta, tvrdi, ima svjedoke.

„Naručujete od izvjesnih firmi da vam dostavljaju šampanjce... Treba biti vrlo oprezan kad se dolazi na tu lokaciju iz razloga zagađenja vodoizvorišta...što moralno, što fizički“, kazala je Bošnjak, izazvavši smijeh u sali.

Vučelić je pozvao Bošnjak da zajedno obiđu zgradu, istakavši da tamo nema mogućnosti za organizovanje noćnog života.

„Nije dobro da svaku informaciju sa ulice na ovaj način interpretirate sa govornice... Treba paziti na izgovorene riječi“, kazao je Vučelić.

Bonus video: