Direktor radio u svom i interesu bivših zaposlenih - Vijesti.me
TUŽILAŠTVO DA SE POZABAVI POSLOVANJEM

Direktor radio u svom i interesu bivših zaposlenih

Dio radnika i kooperanata nekadašnje Zemljoradničke zadruge “Doganje” u Pljevljima podnijeli dopunu krivične prijave zbog donošenja nezakonitih odluka i nezakonitog upravljanja i raspolaganja imovinom

Tužilaštvo da se pozabavi poslovanjem: Doganje
Tužilaštvo da se pozabavi poslovanjem: Doganje (Foto: Goran Malidžan)

Grupa radnika i kooperanata nekadašnje Zemljoradničke zadruge “Doganje” u Pljevljma podnijeće specijalnom tužiocu dopunu krivične prijave protiv direktora Zorana Šiljka i grupe kooperanata zbog donošenja nezakonitih odluka i nezakonitog upravljanja i raspolaganja imovinom.

Prijavu su prvi put podnijeli u junu 2017. godine Milisav Laketić, Vesna Vojinović, Radoje Knežević, Dragan Lončar i Ljubisav Pavlović, ali Specijalno tužilaštvo do danas taj slučaj nije procesuiralo.

Nezadovoljstvo dijela radnika Zadruge, koja danas postoji pod imenom Agrokooperativa Doganje, kulminiralo je nakon što je preko deset hektara zemljišta zaduge Rudnik uglja 29. jula kupio na javnoj licitaciji za 620.700 eura, koliko su iznosila ukupna potraživanja kooperanata, Opštine i Poreske uprave. Većina novca, tvrde radnici, je nezakonito potrošena.

Rudnik je zemljište kupio tri dana nakon što je Vlada donijela odluku o utvrđivanju javnog interesa za eksproprijaciju nepokretnosti zbog proširenja Površinskog kopa Potrlica. Radnici smatraju da je samo po tom osnovu izgubljeno oko sto hiljada eura, jer bi država da se sačekalo da se eksproprijacija sprovede, zemljište otkupila po cijeni od 7,3 eura, a Rudnik je kupio po cijeni od 6,1 eura.

Grupa radnika tvrdi su od novca dobijenog prodajom zemlje isplaćeni stambeni krediti zaposlenima, što je, smatraju oni, suprotno zakonu.

“Strašno je što državni organi ne rade svoj posao. Nisu ništa uradili, iako su o svim nezakonitim radnjama u Agrokooperativi „Doganje“ obaviješteni bivši i sadašnji ministri poljoprivrede Petar Ivanović i Milutin Simović, kao i poljoprivredni inspektor. Specijalno državno tužilaštvo dvije godine vodi izviđajne radnje. Od 2016. godine u Doganjama nema proizvodnje a direktor Zoran Šiljak se sa svojom većinom kooperanata sve vrijeme bavio zadovoljenjem ličnih potreba i potreba pojedinaca, bivših zaposlenih kooperanata penzionera koji su drugi put od firme uzeli, ovaj put, nezakonite po više osnova, stambene kredite. U Doganjama nema prihoda od proizvodnje tri godine, a direktor Šiljak i penzioneri, članovi kooperative, su naplatili stambene kredite u ukupnom u iznosu od preko 420.000 eura. Direktor je za svoj fiktivni rad od pola radnog vremena i stambeni kredit naplatio 103.416 eura. Ukoliko bude poštovanja zakona sav novac od preko 420.000 eura će direktor i upravljači penzioneri morati da vrate”, smatraju radnici „Doganja”.

Tvrde da se krediti mogu isplatiti samo iz prihoda od poslovanja, a ne na osnovu rasprodaje imovine.

Oni su pozvali Osnovno i Specijalno tužilaštvo da ispitaju dešavanja u Kooperativi.

“Mi nemamo proizvodnju tri godine, niti imamo sredstava u stambenom fondu. Protivzakonitim odlukama Skupštine planirana je isplata stambenih kredita u iznosu preko 332.000 eura za 11 kooperanata upravljača, na teret imovine firme. Mi znamo da niko od tih lica nema potraživanja iz radnih odnosa, niti po osnovu ličnih dohodaka. Urađeno je falsifikovanje odluke Skupštine i potraživanja po osnovu stambenih kredita pretvorena su u potraživanja po radnom osnovu kako bismo imali prioritet u naplati”, kažu kooperanti-radnici „Doganja“.

Grupa radnika nije uspjela da naplati svoja potraživanja, jer je na prvostepene presude, koje su presuđene u njihovu korist Šiljak uložio žalbu Višem sudu.
Zaposlenima duguju zarade za 2017, 2018. i sedam mjeseci 2019.

Šiljak nije odgovarao na pozive i poruku “Vijesti”, kojom je upoznat sa tvrdnjama i optužbama koje je na njegov račun iznijela grupa radnika-kooperanata.

Protivzakonito podijeljeni stambeni krediti

Radnici kooperanti tvrde da su protivzakonito podijeljeni stambeni krediti i da nisu potpisani ugovori po kome su dužni da kredite beskamatno vrate firmi.

“Preko javnog izvršitelja stambene kredite su naplatili kao potraživanja iz radnog odnosa kooperanti koji su odavno u penziji ili su zaposleni u drugim firmama. Tako smo došli do apsurdne situacije, da bez procesa proizvodnje i bilo kakvih prihoda po tom osnovu Skupština kooperanata odlučuje da podijeli stambene kredite i u tu svrhu vrši rasprodaju imovine zadruge, pri čemu većina kooperanata-penzionera tako sebi isplaćuje dva puta stambeni kredit. Takvim postupkom direktor je zloupotrijebio službeni položaj i oštetio Koooperativu za isti iznos jer je potraživanja po osnovu stambenih kredita falsifikovao u potraživanja po osnovu radnog odnosa. Stambene kredite dodijelio je penzionerima, a dva kredita licima koja nikada nisu radila u „Doganjama“."