Djecu poslali zdravu, a završila na infuziji

U toku je epidemiološko istraživanje i nakon dobijenih rezultata znaće se sa sigurnošću da li se radi o virusu, trovanju, ili nečem trećem
318 pregleda 28 komentar(a)
Hotel Planinka, Foto: Obrad Pješivac
Hotel Planinka, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 07.06.2013. 18:32h

Nekoliko đaka Osnovne škole “Stefan Mitrov Ljubiša” iz Budve vratilo se sa Žabljaka, gdje su pohađali Školu u prirodi, a boravili u hotelu “Planinka”, bolesno, da li zbog loše hrane, loših uslova u kojima su boravili ili hladnog vremena, pokazaće analize stručnih službi.

Povodom novog incidenta prilikom realizacije programa Škole u prirodi, koji je ovog puta pogodio djecu iz Budve, redakciji se javila i jedna od majki Tanja Rađenović koja je konstatovala da će ovo putovanje njenom djetetu i njoj ostati u sjećanju kao nezaboravan događaj iz školskog doba, ali ne kako je zamišljeno po dobru, već kao noćna mora.

“Ekskurziju je organizovala turistička agencija “Lux Tours”, iz Budve. Za četiri puna pansiona smo platili 120 eura, sa obećanim smještajem u apartmanima (renovirani dio), i uslugom hrane na bazi “švedskog stola”. U aranžman je trebalo takođe da bude i uključena posjeta Crnom jezeru, Skadarskom jezeru, Biogradskoj gori, manastiru Morača, manastiru Ostrog i manastiru u Nikšiću. Od svega djeca su dobila prljave i prašnjave sobe, koje su morali da spremaju sami, žute WC daske sa trakom “dezinfikovano!”. Sobe su bile bez grijanja, tačnije, grijanje je paljeno predveče u trajanju od oko pola sata, potom bi se radijatori ohladili, a temperatura na Žabljaku je noću bila samo oko dva do tri stepena. Dobili su i posteljinu sa žutim flekama i rasparanim ćebadima na rupe, a na meniju svakog dana krompir na jedan od 100 načina: nedopečeni krompir, zeleni krompir, krompir iz kesice, pljeskavice od živog mesa, trule krastavce i neljubazno osoblje, sa izuzecima“, napominje Rađenović.

Djeca se žalila na hranu

Kako je naglasila manastir Ostrog su vidjeli iz autobusa, a manastir u Nikšiću nisu vidjeli ni iz autobusa.

“I kao vrhunac, veliki broj djece se razbolio, da li od viroze ili od neispravne hrane, nekolicina je završila na infuziji, neki su dobili herpes, a jedno dijete se vratilo sa kopčama na licu. Nastavnici kažu: “Da je od hrane - svi bi bili bolesni!”. A nastavnicima je servirana druga hrana, imali su daleko čistije i održavanije sobe. I njima niko nije naredio da sami spremaju sobe. Djeca su poslata zdrava i prava, a vraćena su kao da su bila u ratu. Od ostalih roditelja čujem da su očajni i revoltirani, bijesni, niko nije očekivao baš ovakav epilog. I, naravno, svi bježe od odgovornosti i peru ruke. Jednom riječju - sramota“, navodi Rađenović, i dodaje da je očigledno da je (ne)organizovanje ekskurzija van kontrole - agencijama služi za uzimanje para, nastavnicima da odu besplatno na odmor, a hotelima da popune kapacitet uz pružanje loše usluge, a ispaštaju samo djeca.

U toku istraživanje

Iz uprave OŠ “Stefan Mitrov Ljubiša” je saopšteno da je tačno da se nekoliko učenika tokom boravka u školi u prirodi u hotelu “Planinka” žalilo na stomačne tegobe i da im je ukazana ljekarska pomoć, ali i da će se o tačnom uzroku tegoba više znati tek nakon istraživanja. Tek nakon epidemiološkog istraživanja i potpune informacije o uzrocima zdravstvenih tegoba ove djece, zavisno od rezultata, iz škole su kazali da će preduzeti odgovarajuće mjere.

“Naglašavamo da je u toku epidemiološko istraživanje i nakon dobijenih rezultata znaćemo sa sigurnošću da li se radi o virusu, trovanju ili postoji neki treći razlog stomačnih tegoba kod djece koja su boravila na Žabljaku”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje u saradnji sa agencijom “LUX tours”, škola je angažovala i ljekara iz Budve dr Sanju Đedović, koja je pratila djecu.

U saradnji sa agencijom “LUX tours”, škola je angažovala i ljekara iz Budve dr Sanju Đedović, koja je pratila djecu

“Smatramo da je time ova ustanova preduzela, osim potrebnih i dodatne mjere u cilju što bezbjednih uslova za boravak djece. Nastavno osoblje koje je bilo sa djecom dobilo je nalog prije putovanja kako da se ponaša u ovakvim situacijama. Prema riječima vlasnika agencije Mijata Šuke, hotel je prije polaska djece ispitala Sanitarna inspekcija, što je i redovna praksa hotela. Nakon što smo informisani da se djeca žale na učestale stomačne tegobe, radi predostrožnosti, da ne bi dehidrirali, primili su infuziju”, piše u saopštenju.

Iz Uprave ističu da su u stalnom kontaktu sa roditeljima informisani da se sva djeca osjećaju dobro, pa zato smatraju da situacija nije alarmantna.

"Planinka" poznata po dobroj hrani

Povodom zdravstvenih problema djece iz Budve koja su boravila u žabljačkom hotelu “Planinka”, reagovao je upravnik hotela Mitar Baranin. On je energično demantovao medijske navode da su stomačni problemi kod učenika iz Budve uzrokovani boravkom i ishranom u tom hotelu, tvrdeći da je taj hotel poznat po dobroj i zdravoj hrani.

“Ne želim da prejudiciram ono što će stručni nalazi pokazati, ali tvrdim da je za 148 učenika iz Budve, koji su od ponedjeljka boravili u hotelu, na meniju bila hrana pripremana u našoj kuhinji. Svi zajedno nalazimo se u veoma neprijatnoj situaciji ali ne treba isključiti mogućnost da su zdravstveni problemi kod djece uzrokovani negdje drugo i nečim drugim”, kaže Baranin.

Zbog stomačnih problema, u četvrtak uveče, troje učenika je primilo infuziju u žabljačkoj zdravstvenoj ustanovi. Tim povodom, iste večeri, u hotelu su boravili epidemiolozi iz Pljevalja a u petak i zdravstveno sanitarni inspektori. I jedni i drugi uzeli su potrebne uzorke čije će ispitivanje pokazati da li uzroci trovanja potiču iz hotela.

Neki od zaposlenih u hotelu kazali su “Vijestima” da je od prvog dana njihovog boravka kod djece bilo zdravstvenih problema, jer su njihovi nastavnici i u kasnim satima djeci nosili čaj u sobe.

Čuli su i dio razgovora epidemiologa iz Pljevalja sa dr Sanjom Đedović iz Budve koja je pratila djecu, a koji, prema njihovim navodima, potvrđuju mogućnost da su neka od djece došla sa zdravstvenim problemima.

Bonus video: