Do diplome i iza zatvorskih rešetki

Tokom izdržavanja kazne u spuškom zatvoru, u posljednjih pet godina školovanje je započelo pet zatvorenika, a 11 je nastavilo započete škole
10520 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Filip Roganović, Filip Roganović
Ilustracija, Foto: Filip Roganović, Filip Roganović

Kako bi iskoristili vrijeme unutar zidina spuškog zatvora, pojedini zatvorenici odlučili su da tokom robije završe školovanje.

Najpoznatiji među njima je Lazar Rađenović. Bivši gradonačelnik Budve je, kako su ranije pisale “Vijesti”, u vrijeme služenja zatvorske kazne upisao magistarske studije na dva crnogorska fakulteta.

U proteklih pet godina, u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS), tokom izdržavanja kazne školovanje je započelo pet zatvorenika, dok je 11 nastavilo započete škole.

“Trenutno, dva zatvorenika završavaju ranije započeto srednje obrazovanje, dok su dva zatvorenika nastavila ranije započeto visoko obrazovanje. Dalje, jedan zatvorenik započeo je pohađanje srednje škole nakon stupanja na izdržavanje kazne zatvora”, saopšteno je “Vijestima” iz institucije na čijem je čelu Mladen Tomić.

Pojasnili su i da u istom periodu nisu zabilježeni slučajevi da su se pritvorenici obraćali zahtjevom za odobrenje početka ili nastavka školovanja tokom trajanja pritvora.

učenje, zatvor
Ilustracija

Ova mogućnost propisana je Zakonom o izvršenju kazni zatvora. Članom 65 Zakona propisana je stručna obuka i obrazovanje zatvorenika u toku izdržavanja kazne zatvora. Radi sticanja određenih vještina i znanja, zatvoreniku se može omogućiti da stekne osnovno, srednje, stručno i visoko obrazovanje, kao i druge stručne kvalifikacije.

U uvjerenju o stečenim stručnim kvalifikacijama po završetku stručne obuke ili obrazovanja zatvorenika, ne navodi se da su kvalifikacije stečene za vrijeme izdržavanja kazne zatvora.

Radi sticanja obrazovanja, zatvoreniku se može dozvoliti izlazak van prostorija Uprave, o trošku zatvorenika.

Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija poručili su da izlaze u susret zainteresovanim zatvorenicima prilikom podnošenja zahtjeva za dodatno sticanje znanja i vještina i nastavka školovanja, što, kako ističu, pozitivno utiče na stepen njihove resocijalizacije i reintegracije u društvo.

“Zakonom o krivičnom postupku i Pravilnikom o bližem načinu izvršavanja pritvora, kojim se reguliše postupanje sa pritvorenim licima i prava pritvorenih lica nije propisano školovanje pritvorenih lica. Međutim, imajući u vidu odredbe pomenutih zakonskih akata koje se tiču načina ostavrivanja kontakata i posjeta, odlučivanje o eventualnim zahtjevima pritvorenih lica za počinjanje ili nastavak školovanja tokom trajanja pritvora u nadležnosti je sudije za istragu”, pojasnili su iz UIKS-a.

Rađenović je od svih pripadnika takozvane budvanske kriminalne grupe dobio najveću zatvorsku kaznu, veću i od Svetozara Marovića, koji je po sopstvenom priznanju bio na njenom čelu.

On je odmah nakon što je otišao u spuški zatvor upisao magistarske studije na budvanskom Fakultetu za biznis i turizam, a prije dvije godine i na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore.

Bonus video: