Dobinici stipendija UWC: Dušan i Nikola idu u Italiju i Kinu

910 pregleda 0 komentar(a)
Vukčević i Ristić
Vukčević i Ristić

Učenici drugog razreda barske i cetinjske Gimnazije Dušan Vukčević i Nikola Ristić su dvoje od troje ovogodišnjih dobitnika stipendije Ujedinjenih svjetskih koledža (UWC) za 2019-2021. godinu.

Vukčević će po međunarodnom IB programu završiti treći i četvrti razred srednje škole u Duinu kod Trsta, jednoj od 17 elitnih škola koje na četiri kontinenta rade u sklopu UWC. Vukčević je treći đak Gimnazije u prethodnih 30 godina koji će biti u Duinu.

“Čuo sam da je to izuzetna prilika za učenike, ljudi koje sam upoznao na ljetnjim školama i seminarima su isticali da je to vrlo dobra stvar, hrabrili me da se prijavim”, priča za „Vijesti“ Vukčević.

Kada su mu saopštili da je izabran, kaže, osjećaj je bio fenomenalan, tim prije jer je Italija bila njegov prvi izbor, pored Hong Konga i Mostara, „a male su šanse da dobiješ prvu školu koju izabereš“.

Ističe da mu je za sada medicina u fokusu interesovanja za studije, posebno hirurgija. Cetinjski srednjoškolac Nikola Ristić nastaviće školovanje na UWC Changshu u Kini.

“Biti stipendirani učenik najjačih koledža svijeta je svakako čast i privilegija, kao i biti najbolji srednjoškolac Crne Gore, i izboriti se u konkurenciji svih crnogorskih srednjih škola. Završiti srednju školu u Kinu je ogromna stvar čime ću se neizmjerno ponositi”, kazao je Ristić.

Poslije toga, kako je kazao, planira da se ostvari na polju diplomatije.

Odluke o stipendijama donijela je selekciona komisija koju su činili predstavnici Ujedinjenog svjetskog koledža u Mostaru, Ministarstva prosvjete, Ispitnog centra i bivšeg stipendiste UWC u Hong Kongu.

Bonus video: