Dodijeljene diplome i nagrade: Ovi osnovci su pobjednici online takmičenja iz poznavanja jezika

"Ohrabrujem vas da naučite što više stranih jezika – govorenje više jezika omogućava lakše povezivanje sa ljudima i pronalaženje posla. Čak i ako znate samo nekoliko riječi jezika države koju posjećujete, to vam omogućava da stičete nove prijatelje i nove kontakte", kazao je Orav
786 pregleda 0 komentar(a)
Sa dodjele nagrada pobjednicima onlajn takmičenja iz jezik, Foto: Luka Zeković
Sa dodjele nagrada pobjednicima onlajn takmičenja iz jezik, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.09.2019. 16:25h

​​​​​Učenici osmog i devetog razreda osnovnih škola, njih 15, dobili su danas diplome i nagrade za najbolje rezultate na online takmičenju iz poznavanja engleskog, francuskog, italijanskog, ruskog i njemačkog jezika.

Najuspješniji na online takmičenju iz engleskog jezika bili su učenica Marija Goranović iz podgoričke škole “Savo Pejanović”, zatim učenica OŠ “Dušan Obradović” sa Žabljaka Sandra Božović i Anja Mitrić iz OŠ “Olga Golović” iz Nikšića.

Znanje francuskog jezika najbolje su pokazali Vladana Lalatović iz nikšićke OŠ “Olga Golović”, te učenice OŠ “25. maj” iz Rožaja Nejla Murić i Alma Pepić. Na takmičenju iz italijanskog jezika najbolji su bili Katarina Lakić iz podgoričke OŠ “Štampar Makarije”, Vuk Vlahović iz iste škole i učenica OŠ “Pavle Rovinski” iz Podgorice Tara Oralndić.

Marat Levchenko iz tivatske OŠ “KSI Montenegro”, Amina Dervishi iz ulcinjske OŠ “Maršal Tito” i Maša Otović iz podgoričke OŠ “Štampar Makarije” najbolji su bili na takmičenju iz njemačkog jezika.

Najbolje rezultate na takmičenju iz ruskog jezika pokazale su učenice OŠ “Pavle Rovinski” Helena Stanković i Lena Grujićić i učenica bjelopoljske škole “Marko Miljanov” Anastasija Vojinović.

Vladana Lalatović kazala je da već četiri godine uči francuski jezik.

“Izabrala sam ga iako nije bio obavezan predmet i od sedmog razreda ga učim redovno. Voljela bih da se podigne svijest o učenju francuskog jezika, pogotovo ako imamo u vidu broj zemalja u kojima je službeni jezik i u kojima se govori. U svemu mi je pomogla profesorica Dragana Marojević”, kazala je.

Vladana tvrdi da je oduvjek željela da uči francuski, jer je otmen i prefinjen jezik, a voli i njihovu muziku.

“Ukoliko budem mogla, nastaviću sa učenjem francuskog, s obzirom da idem u srednju medicinsku školu gdje će biti zastupljeniji latinski jezik...”, rekla je.

Emina Derviši koja je dobila nagradu iz njemačkog jezika, kazala je da je to podstiče da nastavi sa učenjem tog, ali i svih drugih jezika. Ona njemački jezik uči već šest godina i na tome je zahvalna profesoru i mentoru Artan Kurtiju i roditeljima.

Tara Orlandić već tri godine uči italijanski jezik, a pored časova u školi, zavidno znanje je stekla učeći kod kuće.

“Nadam se da će biti još nagrada, želja mi je da odem u Italiju”, istakla je Tara.

Anja Mitrić engleski jezik uči devet godina i planira da se i dalje usavršava, a znanje će joj, tvrdi, koristiti u daljem školovanju.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Aivo Orav, kazao je da je Evropski dan jezika, 26. septembar, prilika za podizanje svijesti o učenju jezika i jezičkoj raznolikosti.

„Ohrabrujem vas da naučite što više stranih jezika – govorenje više jezika omogućava lakše povezivanje sa ljudima i pronalaženje posla. Čak i ako znate samo nekoliko riječi jezika države koju posjećujete, to vam omogućava da stičete nove prijatelje i nove kontakte“, kazao je Orav.

Zamjenik glavnog pregovarača, Marko Mrdak, kazao je da je jezik, u stvari, polazna tačka za razvoj kulture

„On prenosi specifičnosti određene nacije, podneblja, čineći naš ambijent raznolikim i mnogo ljepšim“, dodao je on.

„U Evropi trenutno postoji čak 220 autohtonih tj. izvornih jezika, dok EU ima 24 službena jezika. Na ovaj način EU nastoji da obezbijedi sve neophodne informacije svojim građanima kako bi bili informisani o svojim pravima, obavezama, ali i mogućnostima koje im Unija pruža, o zapošljavanju ili obrazovanju. Vi ste danas građani Crne Gore, sjutra ćete biti građani EU. Zbog toga iskoristitie ovo vrijeme da, kroz formalne i neformalne načine, učite jezike i iskoristite sve ono što vam EU pruža“, istakao je Mrdak.

Generalna direktorica Direktorata za predškolsko, osnovno i inkluzivno obrazovanje i vaspitanje u Ministarstvu prosvjete, Arijana Nikolić - Vučinić, poručila je učenicima da znanjem jezika šire svoje vidike i dolaze do novih informacija. Podsjetila je da je Ministarstvo prosvjete u prethodnom periodu dosta uradilo kad je u pitanju učenje jezika, uvođenjem mogućnosti učenja engleskog jezika već u vrtiću, kao i izučavanjem engleskog jezika od prvog razreda osnovne škole.

Bonus video: