Đokoviću nagrada "Oslobođenje Nikšića"

Prvom reketu svijeta, dodjeljena je nagrada od strane žirija na drugoj sjednici koja je održana danas, saopšteno je iz Opštine Nikšić
162 pregleda 52 komentar(a)
Novak grafit, Foto: Svetlana Mandić
Novak grafit, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 11.09.2015. 17:37h

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković ovogodišnji je dobitnik Nagrade oslobođenja Nikšića. Tako je većinom glasova odlučio žiri za dodjelu nagrade.

“Tajnim glasanjem, većinom glasova svih članova, u prvom krugu glasanja, žiri je donio odluku da se Nagrada oslobođenja Nikšića za 2015.godinu dodijeli Novaku Đokoviću, profesionalnom teniseru, za postignute vrhunske rezultate u oblasti profesionalnog sporta", navodi se u saopštenju koje je potpisao predsjednik žitija Sržan Spaić.

Nagradu je dobio i Radomir Kovačević, preduzetnik, za zasluge i iskazan društveno odgovoran odnos u podršci i realizaciji niza kapitalnih projekata u opštini Nikšić.

Odbornici Pokreta za promjene i Demokratskog fronta podnijeli su inicijativu da se Novak Đoković proglasi počasnim građaninom Nikšića. Predlog je potpisalo svih 18 odbornika iz redova opozicije.

U julu je grupa momaka iz nikšićkog kvarta iza bolnice riješila da najboljem teniseru svijeta, Novaku Đokoviću, “pokloni” zid od zgrade Drvoimpexa. Na zidu pomenute zgrade, koja se nalazi preko puta bolnice, dvadesetpetogodišnji umjetnik Ivan Stamatović naslikao je mural sa Đokovićevim likom.

“Novak je ne samo najbolji teniser, nego i najbolji sportista na svijetu. S obzirom da potiče iz ovih naših krajeva željeli smo da mu makar jedan zid poklonimo. Svi smo mi Novakovi fanovi, a on je tenis ne samo popularizovao, nego i izdigao na jedan veći nivo”, kazao je tada “Vijestima” Zdravko Goranović, jedan od desetak momaka koji su glavni “krivci” što svjetski teniser broj jedan ima “svoj zid” u gradu pod Trebjesom.

Prema njihovim riječima zbog Đokovića svijet nije čuo samo za Srbiju nego i za Crnu Goru.

“Pored mnogih destinacija koje je mogao da izabere, i za vjenčanje i za ljetovanje, Đoković se odlučio za Crnu Goru i on je, slobodno mogu reći, najbolji promoter naše zemlje, pa je ovo nešto najmanje što smo mogli da uradimo za njega”, kazao je Goranović.

Prijedlog za dodjelu najvećeg opštinskog priznanja podnio je Tenis klub Nikšić

"Kao što je poznato Novak Đoković je jedan od najboljih tenisera svijeta koji vuče korijene sa ovih prostora. Još kao dječak svoje prve teniske trijumfe ostvarivao je između ostalog i u Nikšiću na otvorenim prvenstvima, koje je devedesetih godina organizovao ovaj klub, i još tada se vidio njegov izuzetan talenat. Svojim marljivim radom i velikim talentom uspio je ispiše nove stranice svjetskog tenisa i dokaže svim mladim ljudima da se samo napornim radom i ličnim odricanjima postižu vanserijski rezultati i dostiže prvo mesto na svjetskoj listi“ stoji u obrazloženju koje potpisuje predsjendik Upravnog odbora kluba, Srđan Milunović, dodajući da je Novak, kao idol i uzor mladima širom svijeta, to zalužio iz mnogo razloga.

„Poznat je i po svom humanitarnom radu, kao čovjek koji podstiče toleranciju, humanost i solidarnost. Osnovao je svoju fondaciju koja se bavi razvojem i unapređenjem života djece, posebno one najugroženije. Zbog značajnog angažovanja na tom polju, imenovan je i za svjetskog ambasadora UNICEF-a. Njegova fondacija postala je partner svjetske banke na polju promovisanja djece u ranom uzrastu. Pored ovih značajnih uspjeha, Novak ne zaboravlja svoje korijene. On uvijek sa posebnim zadovoljstvom, ponosom i poštovanjem ističe svoje porijeklo iz našeg grada. U prilog tome ide i činjenica da je učestvovao u obnovi crkve u Jasenovom polju odakle njegova porodica vuče korijene. Svoju privrženost Crnoj Gori pokazao je i time što je kao mjesto stupanja u brak sa svojom izabranicom odabrao baš našu državu čime je izvršio i svojevrsnu promociju naše države, učinivši jepoznatom širom svijeta“, ističe se u prijedlogu.

U Tenis klubu Niksić se nadaju da će Đoković lično doći u Nikšić i primiti nagradu.. U svakom slučaju, kako ističu u klubu, zadovoljni su i ponosni što je žiri usvojio njihov prijedlog.

Bonus video: