Doktore, dajte mi kozu na recept

Doktori Branislav Petrović i Srboljub Đorđević i glavni medicinski tehničar Peđa Popović dio su tima koji svakodnevno pruža zdravstvenu pomoć osuđenim i pritvorenim licima
408 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 02.07.2012. 19:44h

Pretresom na prijavnici spuškog zatvora, još jednim na ulazu u Istražni zatvor, počinje radni dan "iza rešetaka" koji je novinarka "Vijesti" provela sa Zdravstvenom službom Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija.

Doktori Branislav Petrović, načelnik Zdravstvene službe i Srboljub Đorđević i glavni medicinski tehničar Peđa Popović dio su tima koji svakodnevno pruža zdravstvenu pomoć osuđenim i pritvorenim licima. Sa njima su i stomatolog Biljana Šuković, psihijatar dr Alma Radovanović, osam medicinskih tehničara, fizioterapeut, dva laboranta i farmaceut.

U Istražnom zatvoru smještena je zatvorska bolnica u kojoj su, između ostalog, ginekološka i zubna ambulanta, odjeljenje za fizioterapiju, rentgensku dijagnostiku, apoteka. Tu kratkim sastankom na kom svi dobijaju zaduženja, počinju radni dan.

Laboranti sa pacijentima koji su upućeni u Klinički centar i službom obezbjeđenja idu ka Podgorici,tehničari dijele terapiju zatvorenicima, ostali primaju pacijente.

Neki osuđenici u ambulantu dolaze samo na konsultacije, drugi da im se produži terapija, daju uputi ili napiše pošteda. Dio njih s razlogom je tu. Doktor Petrović pojašnjava da je patologija bolesti šarenolika, od banalnih do veoma teških i kompleksnih.

"Javljaju se zbog uobičajenih stvari. Od respiratornih infekcija, virusnih promjena, do ozbiljnijih stanja. Ima onih koju boluju od dijabetesa, teških kardiovaskularnih oboljenja, posljedica teških povreda. Doživljaj sopstvenog zdravlja je subjektivan".

"Postoje pacijenti koji se vrlo često javljaju i doživljavaju ozbiljno svoj zdravstveni problem koji je u realnom okviru mali, ili ne postoji. Paradoksalno je da oni koji imaju ozbiljno oboljenje dolaze rjeđe od drugih. Polazeći od pretpostavke da svi dođu sa zdravstvenim problemom uvijek ih pregledamo jer neko može doći zdrav deset puta, ali da jedanaesti stvarno ima problem" priča dr Petrović.

Do toga da osuđenici tokom nedavnog monitoringa izjave da čekaju pregled po pola godine, došlo je zabunom, smatra dr Petrović.

"Na pitanje koliko čekaju na pregled kada pozovu ljekara, osuđenici su odgovarali od nekoliko sati do šest mjeseci. Mislim da pitanje nije bilo dovoljno jasno koncipirano, pa se može zaključiti da pacijenti u ZIKS-u kod svog ljekara čekaju pregled po šest mjeseci".

"U ambulantama ZIKS-a pacijenti ne čekaju ni sat. Sedam ambulanti na programu su određenim danima, a u hitnim slučajevima ljekar pregleda pacijenta ili ga upućuje u Urgentni centar. Problem nastaje jer se određeni pregledi u Kliničkom centru čekaju duže jer je takva tehnologija posla i veliki pritisak osiguranika na relativno male bolničke i dijagnostičke kapacitete".

"Naši pacijenti za neke metode čekaju po mjesec ili dva, ali čekaju manje nego osiguranici koji su na slobodi. Zašto neko kaže da čeka šest mjeseci, a ne čeka toliko, to je drugo pitanje" pojasnio je dr Petrović.

Zatvorenici koji su u prethodnom period kontaktirali našu redakciju tvrdeći da je medicinska zaštita u spuškom zatvoru ispod svakog mogućeg nivoa, tvrde da je za dolazak novinara sve "našminkano"

Petrović i Đorđević tvrde da nikada od nih nije traženo da napišu ili ne napišu nešto u svom izvještaju kako bi se prikrile posljedice eventualne torture nad zatvorenicima i poručuju da sve i kada bi to neko pokušao, ostalo bi samo na pokušaju.

"Ja i kolega Đorđević imamo po 25 godina ljekarskog staža i niko iz uprave, od zaposlenih ili pacijenti ne može vršiti nikakav pritisak na nas i tražiti da se napiše ili ne napiše bilo što izuzev onog što je objektivno. Inače, nikada niko nije pokušao da nam sugeriše što da napišemo, niti su pokušali da kriju povrede koje eventualno postoje. Do sada nije bilo nikakvih pritisaka, niti ih može biti, niti bilo ko može uticati na to da mi svoj dio posla ne odradimo kako treba".

"Osuđenici imaju pravo da ne budu pregledani ako ne žele. Kada ih dovedu iz neke incidentne situacije, mi im pojasnimo da je pregled obavezan, ali ako osuđenik odbija pregled ne možemo ga prisiliti" kazao je dr Petrović.

"Bez primjedbi sam na rad medicinske službe. Ažurni su, uvijek nas ljubazno prime, pregledaju, pomognu nam"

Zatvorenici kojima je potreban pregled prijavljuju se komandirima, a onda ih oni odvode u ambulantu na pregled. Od skoro 60 pacijenata koliko ih je tog dana pregledano u ambulantama u Istražnom zatvoru, paviljonu F, i ženskom zatvorun negodovala su dva osuđenika.

Jedan kojem tehničar nije dostavio propisanu terapiju i drugi stariji osuđenik koji je uprkos svim odrađenim analizama i pretragama tražio dodatna ispitivanja.

"Zatvorenik neće da prijavi koji tehničar mu nije dao terapiju, kako bi mi to riješili. Bez obzira što je u pitanju samo fiziološki rastvor, to su stvari koji ne smiju da se dešavaju. Ako mi nešto prepišemo osuđenicima, obaveza je tehničara da im to dostave" priča dr Petrović koji je pojasnio da se broj pregledanih tokom dana kreće od 30 do 70, i da je vrlo mali broj nezadovoljnih.

"Bespotrebno je objašnjavati da je ovo specifična struktura ljudi. Ipak, svi su oni ovdje jer su nešto uradili, nisu bez razloga, veliki procenat njih su zavisnici od psihoaktivnih supstanci i fakat je da populacija nije kao na nekom drugom mjestu. Ipak, mi sa njima nikada nismo imali problema, naprotiv".

"Dežurni tehničari ranije su ofrlje nosili lijekove, sada postoje terapijske liste koje popunjavamo u dva primjerka, i kada se napiše terapije ne može se izdati nijedan lijek više od toga"

"U prosjeku jedan ili nijedan zatvorenik bude nezadovoljan, rijetko dva. To su obično oni opsjednuti sobom i svojim tegobama i koliko god da im se ukazuje pažnja, nezadovoljni su" priča dr Petrović

Osuđenik Zoran F. kazao je za "Vijesti" da je više nego zadovoljan uslugom medicinske službe.

"Ovdje sam šest mjeseci, a prije dvije godine bio sam šest mjeseci u prekršajnom. Bez primjedbi sam na rad medicinske službe. Ažurni su, uvijek nas ljubazno prime, pregledaju, pomognu nam. Činjenica je da ja nisam nešto prezahtjevan, nekad dođem zbog prehlade, nekad zbog infekcije, ali što nam god treba u cilju zdravstvene zaštite, izađu nam u susret. Nemam što da kažem da ne valja, sve je odlično" kazao je on.

Nakon pregleda u Istražnom zatvoru i paviljonu F, medicinski tim seli se u ženski zatvor. U tom dijelu devet pacijentkinja je prijavljeno za pregled. Problemi slični kao u prethodnim ambulantama, alergije, glavobolja, kontrola.. Jedna osuđenica koja je nedavno dovedena na izdržavanje kazne, imala je apstinencijalnu krizu..

"Zatvor se smatra povoljnim ambijentom da se oni koji žele oslobode zavisnosti, ali ovdje nije moguće započeti liječenje. Trenutno su samo dva pacijenta na metadonskoj terapiji koju su započeli prije dolaska u zatvor".

"Pacijenti koji imaju takve probleme liječe se simptomatski, a ako je kriza jačeg nivoa, upućujemo ih u KCCG. To je jedan od razloga koji opravdava potrebu za izgradnjom specijalne bolnice, čija ideja datira od 2006. godine" smatra dr Petrović

Osim svakodnevne brige o zdravlju osuđenika, ljekari medicinske službe dobijaju nevjerovatne zahtjeve od osuđenika. Neki bi, u što se novinar "Vijesti" uvjerio, da im se odobri unošenje mašinice za šišanje, drugi "malo da se snime na rentgen, jer nisu odavno", pojedinci traže dormeo jastuke i dušeke, preparate za mršavljenje, "nešto za premasnu jetru".

Ipak, zahtjev jednog osuđenika ostao je upamćen. Zatvorenik koji boluje od karcinoma pluća tražio je odobrenje ljekara da nabavi kozu.

"Osuđenicima propisujemo ljekove koji se nalaze u registru lijekova, van toga smo ono što preporuče specijalisti. Ako osuđenici žele nešto mimo toga - kozmetiku, proteine, šampone, posebne paste, preparate za mršavljenje, mašinice, za to im nije potrebna naša saglasnost, mada je traže".

"Unošenje toga treba da im odobri načelnik. Jedan osuđenik došao je kod mene i pitao da mu napišem odobrenje da mu donesu kozu, jer je čuo da surutka liječi karcinom. Rekao sam mu da će se, ako to napišem, čitava Crna Gora smijati što je ljekar prepisao kozu na recept. Mada, to bi bilo u redu, jer bi on vjerovatno i radio sve oko nje, ako za to ima uslova, ali ne ide da ja to propisujem" priča dr Đorđević.

"NAŠMINKANO" za novinare

Zatvorenici koji su u prethodnom period kontaktirali našu redakciju tvrdeći da je medicinska zaštita u spuškom zatvoru ispod svakog mogućeg nivoa, tvrde da je za dolazak novinara sve "našminkano".

"To što ste vi vidjeli, nije realna slika. "Vijesti" su veći problem uprave ZIKS-a od svih problema sa kojima se ovdje sreću i na sve načine pokušavaju da vam se pokažu kao bezgrešni. Pripremili su vam pacijente koji će pričati lijepo o njima, odveli vas u malo sređenije ambulante i očekuju da povjerujete da je uvijek takva situacija. Ako je sve tako, kako su vam predstavili kako onda objašnjavaju sve ružno što se dešavalo do sada" pitali su osuđenici.

Potrošnja lijekova smanjena 300 procenata

Ranije se pravio godišnji izvještaj na osnovu kartona, a novi ljekarski tim od februara je uveo dnevnu evidnecija o radu medicinske službe i pojačao kontrolu propisivanju lijekova, što je rezultiralo značajnim smanjenjem potrošnje medikamenata.

"Najveći uspjeh napravili smo sa apotekom. Dežurni tehničari ranije su ofrlje nosili lijekove, sada postoje terapijske liste koje popunjavamo u dva primjerka, i kada se napiše terapije ne može se izdati nijedan lijek više od toga. Ako pacijent treba piti određenu terapiju pet dana po dva puta, tačno toliko tableta tehničar može i podići. Ovakvim radom potrošnja je pala za 300 procenata,a mogućnost zloupotrebe maksimalno smanjena, Ipak najviše se troše sedative i antidepresivi" pojašnjava dr Đorđević.

On je kazao da za osuđenike i pritvorenike ne važi pozitivna i negativna lista lijekova, već sve medikamente, koji su neophodni za njihovo liječenje dobijaju na recept.

Galerija

Bonus video: