DPS od opozicije čuva Zaton

Dosadašnji predsjednik MZ Marko Dangubić odbacio je optužbe, a isto su učinjeli i iz Opštine Bijelo Polje
613 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 27.12.2017. 19:17h

Dio građana Zatona kod Bijelog Polja tvrdi da Opština i DPS koriste tamošnju Mjesnu zajednicu kao izborni štab i da funkciju predsjednika obavlja čovjek kome je mandat istekao u aprilu 2016.

Članovi izborne komisije za sprovođenje izbora u MZ Ljubomir Zlajić (odbornik SNP-a) i Predrag Korać ističu da DPS i čelnici Opštine odugovlače izbor, jer znaju da novi predsjednik ne može da bude iz te partije, zbog čega štetu trpe građani.

Dosadašnji predsjednik MZ Marko Dangubić odbacio je optužbe, a isto su učinili i iz Opštine.

Zlajić je ispričao da su on i Korać, zajedno sa Dangubićem, početkom aprila na zboru građana izabrani da budu u komisiji za sprovođenje izbora.

“Komisija koja je izabrana na zboru sprovela je izbore za članove, održala je 11 sastanaka u zaseocima kako je definisao zbor građana, opštinska služba za MZ i dotadašnji predsjednik Dangubić. Tako je rađeno i u prethodna dva izborna ciklusa. Sekretarijatu za lokalnu samoupravu dostavljena je kompletna dokumentacija radi sazivanja konstitutivne sjednice na kojoj bi se izabrao predsjednik MZ i zamjenik”, rekao je Zlajić.

On tvrdi da nijesu dobili obrazloženje zašto konstitutivna sjednica nije održana.

Zlajić tvrdi da iza svega stoji politika, nakon što je izabran Savjet MZ, čija većina članova je, “kako se ispostavilo”, iz reda opozicije.

Korać je optužio Dangubića da je samovoljno, uz saglasnost Skupštine Opštine, zadržao vlast koju i danas obavlja, da pečat MZ nosi u džepu i da niko ne zna kako se troši novac namijenjen projektima. “MZ u Zatonu jedino profunkcionište pred izbore,kada se koristi kao izborni štab i partijska ćelija DPS-a”.

Zlajić i Korać tvrde da pomaka nije bilo ni nakon sastanka sa predsjednikom Opštine Aleksandrom Žurićem u februaru ove godine.

Dangubić je izjave članova komisije nazvao notornim neistinama.

“Nije tačno da je MZ korišćena kao izborni štab DPS-a, nikada se nije bavila politikom. Tačno je da mi je istekao mandat, a usmenu saglasnost da obavljam tu funkciju do izbora drugog predsjednika sam dobio od predstavnika Opštine”.

Dangubić tvrdi da je sve do sada radio u skladu sa zakonom, volonterski.

Ocijenio je da novi predsjednik nije izabran iz tehničkih razloga, jer je opštinskom odlukom definisano da naselja, a ne zaseoci, biraju članove Savjeta koji će izabrati predsjednika.

“Oni su ti koji nisu radili po zakonu, sastanke su držali po privatnim kućama, sa nekih su istjerivali dio prisutnih građana, a izjašnjavali su se i građani koji ne žive u Zatonu ili nisu punoljetni”.

Čikić: Optužbe neosnovane, bilo nepravilnosti prilikom izbora

Sekretarka za lokalnu upravu Saida Čikić rekla je da su predložili ponavljanje izbornog procesa, zbog navodnih brojnih nepravilnosti.

Navela je da su predložili i da bivše rukovodstvo obavlja funkciju do izbora novog Savjeta, “u cilju održavanja kontinuiteta u radu, a u interesu građana i ostvarivanju njihovih zajedničkih potreba”.

“Izjave da su razlozi nefunkcionisanja ove ili bilo koje MZ u Bijelom Polju, rezultat nedostatka političke volje rukovodstva Opštine, su neosnovane i krajnje neprimjerene. Ukoliko se organi MZ uskoro ne izaberu, Skupština Opštine će privremeno, do njihovog izbora, imenovati organe MZ u skladu sa Odlukom o MZ”.

Galerija

Bonus video: