Drašković podnio inicijativu za razrješenje Kadije

Drašković u obrazloženju navodi da je ugovor između RTCG i Centra za građansko obrazovanje (CGO) koncipiran suprotno međunarodnim odredbama nezavisnosti Javnog servisa i Zakonu o RTCG
123 pregleda 11 komentar(a)
Mimo Drašković, Foto: Zoran Đurić
Mimo Drašković, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 01.06.2018. 13:47h

Član Savjeta Radio i Televizije Crne Gore (RTCG), Mimo Drašković podnio je danas inicijativu tom tijelu za razrešenje generalne direktorke te medijske kuće Andrije Kadije.

Drašković u obrazloženju navodi da je ugovor između RTCG i Centra za građansko obrazovanje (CGO) koncipiran suprotno međunarodnim odredbama nezavisnosti Javnog servisa i Zakonu o RTCG.

„Zato u dijelu prava i obaveza, dovodi u pitanje nezavisnost Javnog servisa, te novinarsku i uređivačku nezavisnost“, ocijenio je Drašković.

On smatra da ugovorne odredbe da NVO CGO i faktički uređuje veoma značajan dio informativno-političkog programa – neprimjerene su, neprihvatljive i suprotne svim odredbama nezavisnosti javne radio-difuzije.

„Neposredan i konkretan spoljni uticaj ovim Ugovorom ostvaruje se prethodno sugerisanim i pisano odobrenim temama, izborom gostiju, kontrolom konačnih priloga prije njihovog emitovanja i isplatom honorara novinarima i urednicima, navodi Drašković.

Nesporno je, smatra on, da su na ovaj način koncipiranim odredbama Ugovora dovedeni u pitanje elementi osnove profesionalnog i objektivnog novinarstva, uredničke nezavisnosti, kao i principi institucionalne autonomije RTCG.

„Ekskluzivno pravo da se spoljašnjem pravnom licu (NVO CGO) dozvoli da bira goste u emisijama Replika, Okvir i Mehanizam i da na pisani način odobrava koji će se sadržaj emitovati, kao i da uvodi eksterne mentore prilikom izrade istraživačkih priloga i izvještaja, apsolutno je neprihvatljivo iz više razloga“, ocjenjuje Drašković.

U sagledavanju odgovornosti generalnog direktora RTCG ne treba zaboraviti ni činjenicu da su, navodi on, pojedini novinari i urednici dobili izdašne honorare za poslove za koje su primili i redovnu platu, čime su prekršeni brojni propisi, preporuke Savjeta Evrope i profesionalni standardi.

„Sumarno, spoljni uticaj na uređivačku politiku na način definisan Ugovorom, otvorilo je prostor za nedozvoljeni uticaj na strukturu programa, čime je dovedena u pitanje profesionalnost, objektivnost i urednička distanca, a time i programska nezavisnost Javnog servisa“, kazao je Drašković.

On ističe da je Ugovor je potpisan „tajno“, bez uvida Savjeta i javnosti i bez prethodnog uvida i dobijenog mišljenja pravne službe RTCG.

„Činjenica da su naknadno rađene dvije revizije Ugovora u vidu Aneksa 1 i Aneksa 2, dodatno ide u prilog činjenici da je predmetni Ugovor štetan po RTCG, uprkos konstantnim tvrdnjama menadžmenta i partnera na projektu da je Ugovor dobar“, navodi Drašković u inicijativi za razrješenje Kadije.

Drašković je juče najavio da će podnijeti inicijativu za raspravu o razrješenju Kadije.

Američka ambasada nastavlja da prati dešavanja u Javnom servisu, a sloboda medija je ključna za crnogorske evroatlantske i EU aspiracije, poručili su iz Ambasade SAD na zvaničnom Tviter nalogu.

Bonus video: