Drvo posađeno u vrtiću za buđenje ekološke svijesti

"Ginkobiloba, se koristi za "produžavanje pamćenja i jačanje mudrosti" i vjerujemo da će podsjećati neke da prilkom donošenja odluka, budu mudriji nego do sada", rekao je Mitrović
0 komentar(a)
ekološko društvo Breznica, Foto: Goran Malidžan
ekološko društvo Breznica, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 04.04.2011. 17:34h

Povodom dana omladinskih radnih akcija, članovi Ekološkog društva "Breznica" zasadili su u dvorištu Dječijeg vrtića "Eko Bajka", rijetku biljnu vrstu, drvo ginkobiloba.

Prema riječima izvršnog direktora Breznice Milorada Mitrovića jedan od povoda sadnje drveta je i nedavna sječa 42 breze na glavnom gradskom trgu, zbog gradnje podzemne garaže i parkinga.

"Pljevlja su grad sa bogatom tradicijom hortikulturnog uređenja i bogastva i predstavlja jedinstven primjer grada sa bogatim biljnim fondom. Međutim, iz godine u godinu se taj broj drastično smanjuje, a uzrok tome je isključivo nebriga čovjeka prema prirodi i okruženju. Čak se drastično i brutalno uništava sve što se uništiti može. Sijeku se i uništavaju četinari, koji su zasađivani sredinom prošlog vijeka na brdu Bogiševac, naselju Deveta i druge, za potrebe individualne divlje gradnje. Nestaju na hiljade stabala u podmetnutim požarima koje izaziva čovjek a za to, niko ne odgovara", kaže Mitrović.

On podsjeća da su Pljevlja grad koji ima jedan od najstarijih parkova, velike površine i veoma bogat biljnim fondom.

"Akcijom želimo podstaći građane da razmišljaju i da shvate da nam je u urbanim i zagađenim sredinama kakva su Pljevlja, potrebno što više zelenila i drveća i da je neophodno sačuvati bar ono što su generacije prije nas stvorile. Sobzirom da je ginkobiloba, drvo čiji listovi imaju ljekovita svojstva i koristi se za "produžavanje pamćenja i jačanje mudrosti", vjerujemo da će samo njegova pojava, na ovom mjestu, stalno podsjećati neke da prilkom donošenja veoma važnih odluka, budu mudriji nego što su bili do sada", rekao je Mitrović.

Ovu aktivnost finansirala je "Breznica" iz svojih, skromnih sredstava, uz tehničku pomoć JP "Gradsko Zelenilo" iz Pljevalja.

Bonus video: