Državljanin Srbije će se voditi kao "dodatni pozitivan"

"Radi se o osobi koja se nalazi u fazi oporavka od infekcije novim koronavirusom, a koja je inficirana i najveći dio toka infekcije provela izvan Crne Gore", navodi se u saopštenju Instituta
15143 pregleda 8 komentar(a)
Institut za javno zdravlje, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović
Institut za javno zdravlje, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović
Ažurirano: 21.05.2020. 17:00h

Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore su od posljednjeg presjeka stanja obradile ukupno 208 uzoraka na infekciju novim korona virusom.

Među urađenim analizama nalaze se, kako je saopšteno iz Instituta, i ponovljeni uzorci osobe čija klasifikacija nije bila završena i kod koje je epidemiološko istraživanje u toku.

"Iz današnjeg uzorka, koji je uzet iz donjih djelova respiratornih puteva dobijen je pozitivan nalaz što je potvrdilo sumnju da se radi o osobi koja se nalazi u fazi oporavka od infekcije novim koronavirusom, a koja je inficirana i najveći dio toka infekcije provela izvan Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Kada se radi o epidemiološkom istraživanju, dodaju iz Instituta, kretanje osobe kroz Crnu Goru je rekonstruisano, ostvareni kontakti su identifikovani i stavljeni pod izolaciju uključujući i zdravstvene radnike, kao i radnike drugih službi koji su bili u kontaktu sa oboljelim. Njihovo stanje i uzorkovanje će se intenzivno pratiti i sprovoditi.

Predmetni slučaj će se, tokom boravka u Crnoj Gori, voditi kao dodatni pozitivan:

Broj pozitivnih slučajeva: 324 (+1)

Broj oporavljenih: 314

Broj oboljelih: 1 (+1)

Broj umrlih: 9

Vijesti su ranije objavile da je riječ o državljaninu Srbije, koji je prije tri dana teško povrijeđen u saobraćajnoj nezgodi na putu Slijepač most - Pljevlja, a koji je zbrinut u bjelopoljskoj bolnici, odakle je upućivan i u Klinički centar Crne Gore i Specijalnu bolnicu u Risnu.

Bonus video: