Đukanović: Prijateljski sam razgovarao sa Vučićem, nema povlačenja zakona, CPC postoji od 1485. godine

On je istakao da se na tom dokumentu radi od 2014. godine i da nijesu nikoga zaobišli u proceduri, a ukoliko blagovremno budu podnijeti amadmani na taj zakon, oni će biti razmotreni
54278 pregleda 341 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.12.2019. 10:56h

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović poručio je da predlog zakona o slobodi vjeroispovjesti neće biti povučen.

On je istakao da na tom projektu rade od 2014. godine i da nijesu ništa previdjeli, nekoga zaobišli u proceduri, i da samo slijede ono za šta su uvjereni da je u interesu dobra i napretka Crne Gore, a ukoliko blagovremno budu podnijeti amadmani na taj zakon, oni će biti razmotreni. On je kazao da nema nijednog Zakona, koji su do sada donijeli, da nije bilo dijela javnosti, koji je bio suprostavljen i da je to razumljivo.

"Regionalna javnost je zainteresovana naravno uvijek za ono što se događa u svakoj od zemalja regiona. Ali, ponavljam, jasna je nadležnost, kao što smo mi zainteresovani šta se događa u Bosni, Kosovu, u Srbiji, mi tamo ne pokazujemo nikakvu inicijativu".

Đukanović je rekao da je vidio izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve, njene interpretacije i određene demantije i da ne misli da je rekao ništa tendeciozno i nešto što bi trebalo da bude na štetu ili korist bilo koga u Crnoj Gori.

"Vjerujem da je na neki način pokušao da interpretira nešto što su činjenice. On je govorio o tome da je Crnogorska pravoslavna crkva de fakto postojala i prije obnove nezavisnosti, što je sve tačno. Ja bih mogao da kažem mnogo prije vremena savremene Crne Gore, jer znamo da je formirana 1485. godine. Znamo da je 1905. u Ustavu Kneževine Crne Gore, bila kao autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva".

Kazao je da je razgovarao sa predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, između ostalog i o ovom pitanju i da su o tome razmjenili mišljenja.

"Pričali smo o aktuelnim pitanjima i u jednoj i drugoj zemlji i u tom kontekstu smo se dotakli, ovog najaktuelnijeg pitanja, Zakona o slobodi vjeroispovjesti. Jedan od uobičajenih razgovora, da se međusobno informišemo", pojasnio je Đukanović.

On je istakao da nije bilo prilike za detaljniju razmjenu argumenata.

"Njegovo interesovanje sam zaista potpuno prijateljski i dobranamjerno razumio, kao zainteresovanog čovjeka, koji vodi susjednu državu, o tome šta se događa u Crnoj Gori. Kazao sam mu otprilike šta je poenta toga Zakona, šta su procedure, koje taj zakon pokušava normativno da utemelji".

On je na pitanje kako je Vučić reagovao na njegovo objašnjenje, odgovorio da nijesu vodili nikakvu polemiku.

"Ono što sam čuo od njega, dakle razumio sam da vjerovatno ima određenih rezervi, nedoumica. Pokušao sam u par rečenica da približim, jer mi se čini da je jako puno manipulacije u medijima regiona, oko toga", kazao je Đukanović. On je pojasnio da se nedovoljno vjerno interpretira šta su norme, a da se na to nadovezuje i manipulacija pojedinih subjekata, koji to pokušavaju da predstave kao neko državno nasilje nad nekim, a nije riječ o tome.

"Dakle, riječ je o aktu, koji je vrlo pažljivo osmišljen, koji je prethodno dobro prodiskutovan sa svim relevantnim evropskim adresama, od kojih smo dobili punu saglasnost, da to što radimo je u duhu onog što je evropsko demokratsko pravo".

On je istakao da ne može da kaže hoće li ili neće biti amandmana na zakon.

"Kao što znate, u Crnoj Gori, ne samo ovim povodom, nego generalno, kada god je na dnevnom redu neki normativni akt, postoji vrlo utemeljena demokratska procedura. Podsjetiću vas da je prilikom razgovora o ovome zakonu na matičnom odboru, prije nekoliko dana, bilo inicijativa za izmjene, koje su tu na licu mjesta, od strane obrađivača prihvaćene, na koje je Vlada naknadno dala saglasnost. Dakle sve što je predviđeno poslovnikom parlamenta biće ispoštovano".

Đukanović je istakao da DPS nikada nije bio "zatvoren ni za jednu inicijativu, koja znači poboljšanje onoga što je neka normativna materija".

"Nećemo prihvatati ono što bi bilo u suprotnosti sa osnovnom namjenom zakonodavstva kada je u pitanju ova oblast. Ne znam do kada postoji mogućnost podnošenja amandmana, ali sve to što bude validno podnešeno, biće pažljivo razmotreno od strane ne samo DPS-a, već siguran sam Vladine parlamentarne većine", kazao je Đukanović.

On tvrdi da i evropski partneri i "u odnosu na ovaj Vladin projekat, pažljivo posmatraju, da li se to što vlast u Crnoj Gori radi, razvija u onom željenom smjerui da su čuli sugestije".

"Vjerujem da svi znaju da u Crnoj Gori nema nikoga ko može djelovati izvan onoga što je Ustavno definisana nadležnost svakog državnog organa. To se jednako odnosi i na domaće i inostrane subjekte".

Đukanović je kazao da se zaista nada da tenzije ako se Zakon usvoji, ne mogu da odu daleko i da u svakom slučaju "ne mogu da odu toliko da ugroze ono što je ključna tekovina savremene Crne Gore, to je stabilnost.

“Koju, kao što ste vidjeli, u svim prethodnim pokušajima ugrožavanja, država garantuje”, kazao je Đukanović.

Bonus video: