Đurović: Napravljen, blago je reći, ekološki zločin u ekološkoj državi

"Bojimo se ipak da se radi o neiskrenom predlogu kojim se želi stvoriti utisak kod građana: I vuci siti i ovce na broju"
100 pregleda 6 komentar(a)
Veselin Đurović, Foto: Ujedinjena Crna Gora
Veselin Đurović, Foto: Ujedinjena Crna Gora
Ažurirano: 08.10.2017. 14:49h

Činjenica da je javno saopštenu inicijativu Ujedinjene Crne Gore o promjeni dosadašnjeg Zakona o koncesijama na šume, koja je prezentovana još 6. jula, Vlada uzima kao svoju i najavljuje izmjene tek 7. oktobra, mogla bi se prihvatiti kao pozitivan pomak jedino kad bi se radilo o normalnom funkcionisanju i kad bi se moglo vjerovati u iskrene namjere Vlade, navodi se u saopštenju Veselina Đurovića iz Ujedinjene Crne Gore.

Kako je kazao, iz Ujedinjene Crne Gore je još tada naglašeno da će prva mjera koju će ta stranka donijeti biti ukidanje Zakona o koncesijama, kao i to da crnogorskim šumama treba da upravljaju i gazduju javna šumarska preduzeća na odgovoran način i u skladu sa pravilima šumarske struke.

"Ekonomska i sanitarna sječa mora biti isključivo njihov posao, a prodaja oblovine (sirovine, građe) pilanama i ostalim prerađivačima da se vrši putem licitacija, po principu: izlicitaraj, plati i vozi. Koncesionari, pogotovo oni "strateški“ svojim radom napravili su, blago je reći, ekološki zločin u ekološkoj državi, potpuno devastirali prostor, uz to bez plaćanja i te minimalne koncesione naknade. Bojimo se ipak da se radi o neiskrenom predlogu kojim se želi stvoriti utisak kod građana: I vuci siti i ovce na broju!", navodi Đurović.

On kaže i da se najavljuje da bi novi zakon stupio na snagu po isteku zaključenih koncesionih ugovora, kao i to da, ako se zna da su neki zaključeni na period od trideset godina, u Ujedinjenoj Crnoj Gori smatraju da je u pitanju "obična predizborna manipulacija građana."

"Ubijeđeni smo da će novi koncept u eksploataciji šuma i eksploataciji šljunka i pijeska iz naših rijeka, morati da sačeka do promjene ove vlasti koja je potpuno devastirala naše šume i rječna korita, napravila ogromnu štetu građanima i Državi, a napunila džepove privilegovanih pojedinaca", zaključuje Đurović.

Bonus video: