Dva pulmologa u domu zdravlja, pacijenti nezadovoljni

Gužve ispred pulmološke ambulante svakodnevna su slika Doma zdravlja na Starom aeorodromu.
546 pregleda 0 komentar(a)
bolnica, Foto: Luka Zeković
bolnica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.04.2011. 17:59h

Pacijenti uglavnom negoduju jer, kako kažu, na zakazavanje pregleda čekaju i do nedjelju dana, a zatim i na sam pregled najmanje pola sata, a najčešće i znatno duže.

Ističući da se u Centru za plućne bolesti i TBC Doma zdravlja dnevno obavi oko 50, pa i više pregleda , specijalista pneumofiziolog dr Dubravka Lopičić-Mirković, istakla je da taj broj bude i veći tokom epidemija gripa, u periodu povećanih akutnih respiratornih infekcija.

Ona je kazala da se i pored izuzetno velikog broja pacijenata prvi pregledi zakazuju najkasnije za četiri, a za hronične bolesnike do mjesec dana, dok se hitni slučajevi pregledaju odmah.

Objašnjavajući da je sistematizacijom predviđeno četvoro specijalista, Dr Lopičić Mirković ne krije da im je neophodan barem još jedan ljekar, s obzirom na broj registrovanih građana u podgoričkom Domu zdravlja, koji se posljednjih godina stalno povećava, kao i broj oboljelih građana.

"Sve je veći broj osoba sa problemima disajnih organa, što je posljedica sve veće zagađenosti vazduha, a češće su i pojave alergijskih infekcija", naglasila je doktorka.

Takođe, kako je kazala, dodatno opterećenje predstavlja i veliki broj pacijenata iz okoline glavnog grada, te Danilovgrada i Kolašina, koji se liječe u Centru.

"U nastojanju da se riješi problem i obezbijedi kvalitetnija zdravstvena zaštita u planu je raspisivanje specijalizacije za još dva ljekara, a do tada se oslanjamo na pomoć ljekara koji se povremeno angažuju za obavljanje pregleda u Centru", kazala je doktorka.

Naglašavajući da bi pacijenti morali imati više strpljenja i razumijevanja, doktorka je kazala da im se oni najčešće obraćaju radi akutnih respiratornih infekcija, od čega većinom usljed bronhitisa, dok se kod oko tri odsto pacijenata dijagnostifikuje upala pluća.

" U Centru se liječe hronične opstruktivne bolesti pluća, astma, upale pluća, tuberkuloza. Obavljaju se pripreme za operativne zahvate, dok se teži slučajevi obolijevanja upućuju na dalju dijagnostiku", zaključila je dr Lopičić Mirković.

Nema primjedbi na rad

U podgoričkom Domu zdravlja, kako je naglasio direktor Nebojša Kavarić, registrovano je 208. hiljada osiguranika, odnosno trećina crnogorskog stanovništva, a obzirom da se u toj ustanovi pregledaju i pacijenti koji nemaju mjesto prebivališta u Glavnom gradu i studenti, kako je ranije kazao Kavarić, taj broj iznosi i do 250 000 građana. Pacijenti koji su čekali na pregled , nemaju primjedbu na rad ljekara, ali su uglavnom nezadovoljni organizacijom rada, a prvenstveno dugim čekanjem ispred ambulante.

"Zamislite koliko je teško bolesnom čovjeku, sa jakom upalom, da satima čeka na hodniku. Samo rizikujem da dodatno pogoršam zdravlje - prokomentarisao je kratko 63", trogodišnji penzioner.

Bonus video: