Dvije jahte biće u karantinu u Luci Bar

Nacionalno koordinaciono tijelo za borbu protiv zaraznih bolesti (NKT) prethodno je prije dvije nedjelje između ostalih mjera za spriječavanje unošpe nja i širenja koronavirusa, izreklo i zabranu uplovljavanja svih jahti i kruzera u crnogorske luke i marine do daljnjeg
5857 pregleda 3 komentar(a)
Luka Bar, Foto: Anto Baković, Anto Baković
Luka Bar, Foto: Anto Baković, Anto Baković
Ažurirano: 26.03.2020. 17:20h

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković donio je "Akcioni plan prihvata plovnih objekata za koje je Nacionalno koordinaciono tijelo odobrilo uplovljenje", a kojima se reguliše uplovljavanje u naše luke jahti i putničkih brodova kojima se u državu iz inostranstva vraćaju crnogorski državljani.

Nacionalno koordinaciono tijelo za borbu protiv zaraznih bolesti (NKT) prethodno je prije dvije nedjelje između ostalih mjera za spriječavanje unošenja i širenja koronavirusa, izreklo i zabranu uplovljavanja svih jahti i kruzera u crnogorske luke i marine do daljnjeg.

Akciji plan koji je objavljen na sajtu MSP donešen je zbog jahti „Q8 Queen“ i „Eysydos“ sa kojima kako saznajemo, ukupno 7 crnogorskih državljana – članova posade tih brodova, želi da se vrati u domovinu morskim putem, iz Turske, odnosno Hrvatske. NKT- je odobrio njihov zahtjev.

Dokumentom koji je donio Nurković propisuju se prava i obaveze državnih organa, vlasnka plovnih objekata ili kompanija i odgovornih lica koja upravljaju tim plovilima, odnosno upravljačima ili koncesionarima luka u koja će ona uploviti. Direktor Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL) Safet Kočan obavezan je da koordninira svim aktivnostima oko uplovljavanja i prihvata ove dvije jahte, te da sa tim brodovima bude u stalnoj komunikaciji.

Kako je Kočan kazao „Vijestima“ jahte sa crnogorskim državljanima uploviće u Luku Bar gdje je UPSUL u saradnji sa operaterom luke već preduzeo mjere da se za njih obezbjedi poseban adekvatan vez jer će brodovi i članovi posade na njima, po odluci NKT-a ovdje biti u karantinu naredne dvije nedjelje.

Za vrijeme trajanja te izolacije, operater luke će o trošku vlasnika jahti obezbjediti snabdijevanje brodova i ljudi na njima hranom, vodom, strujom, medicinskim i higijsnkeim potrepšteinama, gorivom i svim ostalim što je potrebno za kako se navodi u Akcionom planu, „pristojan boravak posade na plovnom objektu“.

Akcionim planom ministra Nurkovića koji je stupuo na snagu, pored mjera za prihvat ove dvije jahte sa crnogorskim državljanima, istovremeno se zabranjuje i „svako isplovljenje iz luke ili pristaništa i plovidba jahti i plovnih objekata namijenjenih sportu i razonodi, u unutrašnjim morskim vodama i teritorijalnim morem Crne Gore za vrijeme trajanja privremenih mjera uzrokovanih COVID-19 pandemijom“.

To, kako nam je pojasnio direktor UPSUL-a Safet Kočan, podrazumijeva i da na more do daljnjeg neće više moći izlatiti ni crnogorski sportski jedriličari, a od zabrane isplovljenja izuzeta su samo fizička lica koja imaju dozvole za privredni ili sportski ribolov i ona će sa svojim plovilima moći da obavljaju te aktivnosti.

Bonus video: