Džever javor iz Kolašina u njujorškim violinama

Stručnjaci tvrde da džerev javor nije posebna vrsta tog drveta, već deformacija ili „pozitivna“ greška
1067 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.11.2011. 00:58h

Iako zvanični podaci iz preduzeća zaduženih za gazdovanje i čuvanje kolašinskih šuma to negiraju, prema onome što se nezvanično može čuti, i dalje nemali broj Kolašinaca dobro zarađuje prodajući tzv. džever javor.

Kako tvrdi dobro obaviješten izvor “Vijesti”, sječa tog drveta nije česta kao prije nekoliko godina, ali još se nalaze „kanali“ kojima se na desetine kubika otprema na tržišta Evrope, Amerike i Japana. Rijetku vrstu javora u svijetu koriste za izradu muzičkih instrumenata i namještaja.

"Prije deset, pa i pet godina to je bila zaista visoka zarada. Postojalo je nekoliko nakupaca, koji su organizovali otkup, pa je na desetine Kolašinaca na taj način značajno zarađivalo. To, naravno i dalje traje, ali u manjoj mjeri. Iz dva razloga, mnogo je jača kontrola, ali i zbog toga što su stabla te vrste javora gotovo sva posječene", tvrdi sagovornik “Vijesti” koji je, kako kaže, i sam značajno uvećavao kućni budžet bespravnom sječom i prodajom tog rijetkog drveta.

Po narodnom vjerovanju džever ili rebrasti javor, da bi imao specifičnu strukturu, koju uz vertikalno pružanje drvnih vlakana, karakteriše i undulatorno (talasasto) u odnosu na pravac rasta, mora rasti na mjesti gdje ga „biju dva vjetra“.

Deformacija u nižim djelovima stabla

Stručnjaci tvrde da džerev javor nije posebna vrsta tog drveta, već deformacija ili „pozitivna“ greška, koju uslovljavaju stanište i uslovi u kojima raste.

Prema riječima inženjera šumarstva Miloša Vojinovića, ta specifična struktura drveta javlja se u nižim djelovima stabla.

Specifična struktura drveta javlja se u nižim djelovima stabla

"Riječ je o planinskom javoru, a ta dževerasta struktura javlja se u nižim, od korijena, pa dva-tri metra u visinu. Riječ je o planinskom javoru. Prodaje se po komadu i na kubik. Cijena na evropskom tržištu je od 800 eura pa dalje po kubiku, u zavisnosti od finoće drveta. Kod nas je to svakako niža cijena. Mislim da sada potražnja za tom vrstom drveta nije kao ranije. Inače koristi se za izradu „vratova“ gudačkih instrumenata, ali i gitara", rekao je za “Vijesti” Vojinović.

Cijenjen kod graditelja instrumenata

Osim ukrasnih karakteristika, džever javor ima i dodatna akustična svojstva, a stručnjaci tvrde da njegova struktura vlakana, kao i veća „gustina“ drvne mase omogućava duže trajanje zvuka i bolju rezonancu, zbog čega je vrlo cijenjen kod graditelja instrumenata.

Međutim, Kolašinci to drvo cijene, prije svega zbog dobre zarade, ali rijetki su oni koji od oka mogu da prepoznaju džever. Zbog bezuspješnih potraga za skupim komadima žrtvovana su mnoga stabla bez „pozitivne greške“.

Stručnjaci tvrde da njegova struktura vlakana, kao i veća „gustina“ drvne mase omogućava duže trajanje zvuka i bolju rezonancu

Sagovrnik “Vijesti” tvrdi da i pored dugogodišnjeg iskustva u potrazi za rebrastim javorom, još nije uspio da ga prepozna bez zasijecanja.

"Rijetko je da neko može da prepozna bez vađenja ivera koji je javor džever. Kora i list su isti kao kod ostalih. Kada se izvadi iver, po tome koliko su gusta rebra vidi se i koju će cijenu postići. Ima nekoliko vrsta i tog drveta, onaj sa „nabijenijim“ rebrima je skuplji. Tako cijena koju nakupci nude je od 400 do 500 eura po metru kubnom", kaže on.

Štetovano mnogo prosječnog dževera

Slično misli i botaničar Danijel Vincek. Prema njegovim riječima „deformacija“ kod javora je rijetka ali i teško vidljiva, prije nego što se posiječe stablo.

"Pošto su vrlo rijetki oni koji prepoznaju koji je džever javor, koliko sam obaviješten dešavalo se mnogo sječe i zasijecanja običnog javora. To, svakako, treba sprečavati. Prije nekoliko godina u Nacionalom parku “Biogradska gora” otkrivena su obilježena stabla te vrste drveta, ali je policija spriječila njihovu sječu",kazao je botaničar Vincek.

Prepoznavanje i sječa skupog javorovog drveta nije i garancija da će se trud i isplatiti jer to drvo, ukoliko je namijenjeno za izradu instrumenata mora da se brižljivo skladišti i čuva.

Prepoznavanje i sječa skupog javorovog drveta nije i garancija da će se trud i isplatiti

Izvor “Vijesti” tvrdi i da je na taj način štetovano mnogo već posječenog dževera. On navodi primjer kada je prije nekoliko godina jedan “preduzimač“ štetovao destine kubika tog drveta namijenjenog italijanskom tržištu, jer nije bilo dobro pripremljeno za prodaju.

Vlasnici pilana nerado o poslu

Vlasnici kolašinskih pilana nerado govore o svom poslu, naročito o dijelu koji se odnosi na otkup i dalju prodaju džever javora.

Zbog toga nijesmo bili u prilici ni da provjerimo nezvanične informacije prema kojima javor sa Bjelasice ili iz moračkih šuma, završava uglavnom u Njujorku kao dio skupocjenih muzičlih instrumenta.

Iako su mu poznata akustična svojstva javora, čijom sječom dobro zarađuje, sagovornik “Vijesti”, koji voli i da zapjeva uz gusle, tvrdi da su napravljene od mnogo jeftinijeg drveta. Kako kaže, važnije je da riječi guslarskih pjesama nijesu jeftine.

Bonus video: