Ekolozi na nogama uoči samita u Budvi: Naftaše čekaju protesti

Osim domaćih, na protestu se očekuje učešće i sedam vodećih hrvatskih ekoloških organizacija
3 komentar(a)
naftna platforma fotomontaža, Foto: Fotomontaža: Zelena akcija
naftna platforma fotomontaža, Foto: Fotomontaža: Zelena akcija
Ažurirano: 05.03.2015. 19:52h

Ekološke organizacije iz Crne Gore i Hrvatske pozvale su građane na zajednički protest u utorak ispred hotela “Splendid” u Budvi, gdje je planiran Jadranski samit o nafti i gasu (AOG), kako bi pokazali da se protive istraživanjima i proizvodnji nafte i gasa u regiji.

Javnost još nije obaviještena o detaljima Samita koji će se održati 10. i 11. marta, pod pokroviteljstvom crnogorskog Ministarstva ekonomije i albanskog Ministarstva energetike i industrije. Organizator samita je GEP, specijalizovan za međunarodne događaje koji okupljaju poslovne zajednice iz oblasti nafte i gasa.

Spisak učesnika, namjera i sadržaj aktivnosti govore da je riječ o glamuroznom skupu, za koji, kako “Vijesti” saznaju, kotizacija za učešće iznosi 1.375 eura.

Predviđeno je da samit ministarstvima i državnim institucijama pruži platformu za ostvarivanje kontakta sa stranim i lokalnim investitorima, radi prikazivanja mogućnosti iz oblasti nafte i gasa dostupnih u regionu, sa posebnim akcentom na Crnu Goru, Hrvatsku i Albaniju. Predviđeno je da će na samitu govoriti ministar ekonomije Vladimir Kavarić, visoki zvaničnici iz zemalja regiona i predstavnici naftne industrije iz svijeta.

"Odluka Vlade da preuzme aktivno učešće u organizaciji AOG, na kojem bi resorna ministarstva tri zemlje stavila pred industrijalce najvrednije prirodne resurse bez ikakvog društvenog i građanskog konsenzusa, govori o grubom zanemarivanju održivih razvojnih rješenja Crne Gore i pravca razvoja ekološke države, kao i ponižavajućem odnosu prema stavu građana i prirodnim resursima”, saopštila je u ime grupe NVO Nataša Kovačević iz “Grin Houma”.

Nataša Kovačević

Ona je ocijenila da javnosti nije pružen ni elementarni nivo informacija o posljedicama koje nose istraživanje i eksploatacija nafte i gasa.

"Nikom iz vlasti ne pada na pamet da pita ribare, ugostitelje i hotelijere, proizvođače zdrave hrane, lokalne preduzetnike, nautičare, kulturne baštinare, primorske porodice, stručnjake i pojedince šta misle, ali su naftni industrijalci pozvani da razgovaraju kako da "prošire operacije u Jadranu i osiguraju maksimalnu dobit”.

Od građana se kriju sve bitne stavke ovog procesa, pri čemu su već izrađeni i u decembru 2014. godine usvojeni nacrti ugovora o koncesiji i pregovaračke platforme za vođenje pregovora koje nisu predstavljeni javnosti”.

Ističe se da je eventualno istraživanje nafte i gasa iz podmorja pitanje za građanski referendum, a ne "za zakulisne radnje megalomanski nastrojenih pojedinaca" i navodi da će iz Hrvatske doći 'Zelena akcija', 'Sunce', 'Zelena Istra', 'Žmergo' i 'BIOM', 'Greenpeace Hrvatska' i 'WWF Adria'.

"Cilj kampanje SOS za Jadran” je očuvati cijeli Jadran od naftnog zagađenja, ne samo zaustavljanjem planiranih aktivnosti u Hrvatskoj, već i ubrzanim privođenjem kraju postojeće proizvodnje na italijanskoj strani”.

Hrvatska suspenduje pregovore na dva mjeseca?

Hrvatska vlada će odgoditi potpisivanje ugovora sa koncesionarima za ispitivanje nafte i gasa u Jadranskom moru, dok se konsultacije sa Slovenijom i eventualno sa Italijom i Crnom Gorom, ne završe.

Kako su objavili hrvatski mediji, Hrvatska će na to biti primorana, nakon ogromnog pritiska javnosti i zahtjeva slovenačke vlade da njihovo Ministarstvo za štite životne sredine i prostora bude uključeno u konsultacije oko izrade studije uticaja na životnu sredinu.

Slovenačko Ministarstvo je zahtjev obrazložilo time da bi sprovođenje istraživanja moglo imati značajne prekogranične uticaje, a procjena je da bi potpisivanje ugovora sa koncesionarima moglo biti odgođeno za dva mjeseca.

Slovenci su istakli i problem arbitraže oko granice na moru. Problematičan je i dio Jadrana koji je obuhvaćen i italijanskom Naturom 2000, što znači da nije moguće da bude obuhvaćen istraživanjem.

Bonus video: