Ekonomski fakultet bi trebalo da dobije novi auto: Limuzinom u Bijelo Polje

Iz dekanata Ekonomskog fakulteta su "Vijestima" kazali su da 14 godina realizuju studijski program Menadžment u Bijelom Polju, za čije potrebe su se koristila dva vozila, za koja su istakli da su dotrajala
4896 pregleda 0 komentar(a)
Ekonomski fakultet, Foto: Zoran Đurić, Zoran Đurić
Ekonomski fakultet, Foto: Zoran Đurić, Zoran Đurić

Ekonomski fakultet uskoro bi trebalo da trguje automobil vrijedan gotovo 28.000 eura, od čega će deseti dio nadomjestiti u vidu dva svoja starija automobila.

Na tender Univerziteta Crne Gore stigla je samo jedna ponuda i donijeta je odluka da državni fakultet dobije limuzinu "reno talisman", a sada se očekuje potpisivanje ugovora.

Iz dekanata Ekonomskog fakulteta su "Vijestima" kazali su da 14 godina realizuju studijski program Menadžment u Bijelom Polju, za čije potrebe su se koristila dva vozila, za koja su istakli da su dotrajala.

“S obzirom na to da svakodnevni prevoz profesora i saradnika na relaciji Podgorica - Bijelo Polje - Podgorica (250 km) pet puta nedjeljno, iziskuje sigurno i tehnički ispravno vozilo, pristupilo se zamjeni dotrajalih i amortizovanih vozila”, rečeno je iz dekanata. Na primjer, karta iz Podgorice do Bijelog Polja vozom iznosi 5,20 a automobusom sedam eura.

Procijenjena vrijednost javne nabavke sa uračunatim PDV-om iznosila je, prema tenderu, do 25.000 eura.

Međutim, na kraju ispala nepunih 28.000 eura jer u cijenu nisu bila uračunata dva korišćena automobila koja su procijenjena na nepunih 3.000 eura.

Među tenderima na Portalu javnih nabavki, a koja se odnose na sistem “staro za novo”, može se vidjeti da su u ukupnu cijenu sa PDV-om uključena i korišćena vozila.

Tako je na primjer prilikom trgovine novog vozila za “Monteput” vrijednost starog bila uključena u ukupnu cijenu sa PDV-om.

Ekonomski fakultet je po sistemu “staro za novo” ponudio dva automobila, a njihova vrijednost je bila malo više od 2.900 eura. Prvi je osam godina stari „pežo 807 HDI“ koji je prešao skoro 350.000, a i 15 godina stari „reno megean sedan“ koji ima više od 230.000 pređenih kilometara.

“Naglašavamo da je vrijednost vozila koja su predmet zamjene dobijena na osnovu procjene sudskog vještaka saobraćajno mašinske struke”, pojasnili su sa Ekonomskog, navodeći da “reno megan” zbog dotrajalosti već duže vrijeme nije u upotrebi i predstavlja opterećenje za njihov budžet (troškovi registracije, osiguranja).

“Vozilo ‘pežo 807’, 2011 godište ima pređenih 350 000 km što je dvostruko više u odnosu na prosječnu kilometražu za vozilo istog godišta, a prema procjeni sudskog vještaka potrebno mu je odraditi veliki servis, zamijeniti set kvačila i odraditi servis automatskog mjenjača, što bi premašilo njegovu procjenjenu vrijednost”, stoji u odgovoru.

Sa Fakulteta napominju da su oba vozila prije postupka njihove procjene bila u potpunosti amortizovana.

Istog dana kada ponuđač isporuči novo vozilo fakultetu, on će istovremeno omogućiti preuzimanje starih vozila, o čemu će sačiniti zapisnik o primopredaji novog i starih vozila.

Inače, tenderskom dokumentacijom UCG tražila se metalik crna limuzina. Među opremom koja se tražila su multimedijalni sistem sa velikim ekranom na dodir, navigacija, najmanje šest vazdušnih jastuka, kameru za vožnju unazad, bočne i parking senzore, senzore za kišu i automatsko paljenje svijetala kao i pametan ključ.

Bonus video: