Fakulteti će izdvajati petinu vlastitih prihoda za zarade zaposlenih

Budžet UCG ove godine je iznosio 13,5 miliona eura, lani je država izdvojila 14,7 miliona, a 2009. godine čak 17 miliona
62 pregleda 0 komentar(a)
predrag miranovic, Foto: Boris Pejović
predrag miranovic, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.12.2011. 09:18h

Svaki fakultet Univerziteta Crne Gore (UCG) izdvajaće sljedeće godine 20 procenata od prihoda od školarina za isplatu zarada zaposlenih.

Takvu odluku sjutra bi trebalo da donese Upravni odbor UCG, na predlog rektora Predraga Miranovića.

Miranović je "Vijestima" kazao da za isplatu ličnih primanja zaposlenih fali oko 1,3 miliona eura, istakavši da je bio prinuđen da Upravnom odboru predloži finansijski plan po kojem će fakulteti nadoknaditi nedostatak novca iz državne kase.

"Riječ je o bolnom rješenju, ali ne vidim bolje. Svakoj jedinici je neophodni iznos za isplatu bruto zarada umanjen za 20 odsto prihoda koje ostvaruje od školarina. Drugim riječima, od svake jedinice se očekuje da sa 20 procenata sopstvenih prihoda od školarina učestvuje u pokrivanju troškova zarada svog osoblja", ocijenio je Miranović i dodao da očekuje da će Upravni odbor UCG usvojiti finansijski plan za 2012.

Miranović je kazao da su prihodi od školarina UCG u posljednje dvije godine iznosili po oko 9 miliona eura, pa će se u zajedničku kasu sliti oko 1,8 miliona

Više izvora potvrdilo je “Vijestima” da na fakultetima koji ostvaraju velike prihode od školarina, Pravnom i Ekonomskom na primjer, nijesu zadovoljni predloženim rješenjem, ali da će finansijski plan ipak biti usvojen.

U skladu sa Statutom, svi fakulteti od ranije su dužni da izdvajaju po 20 procenata ukupnog prihoda od školarina u zajedničku kasu UCG.

Miranović je kazao da su prihodi od školarina UCG u posljednje dvije godine iznosili po oko 9 miliona eura, pa će se u zajedničku kasu sliti oko 1,8 miliona.

Dio tog novca fakulteti dobijaju natrag.

Miranović je u više navrata isticao da je UCG, samo za osnovne potrebe, neophodno 17 miliona eura

Miranović je prije više od mjesec najavio izmjene finansijskog plana, kako bi svi fakulteti mogli normalno da posluju.

“Shvatio sam da vlada šalje poruku da će korisnici koji ostvaruju prihode biti 'kažnjeni' smanjenjem budžeta, što je svakako destimulativna mjera. Nažalost, i na Univerzitetu ćemo morati tako da se ponašamo”, kazao je Miranović tada za “Vijesti”.

U obrazloženju finansijskog plana, upućenom Upravnom odboru, Miranović navodi da je predlogom budžeta za UCG opredijeljeno 13,29 miliona, a da je država predvidjela da 12,94 miliona bude potrošeno za zarade.

Budžet UCG ove godine je iznosio 13,5 miliona eura, lani je država izdvojila 14,7 miliona, a 2009. godine čak 17 miliona.

Miranović je u više navrata isticao da je UCG, samo za osnovne potrebe, neophodno 17 miliona eura.

Bonus video: