Fali još 2,7 kilometara da se povežu dionice

Kada će stanovnici dijela sjevera do Podgorice putovati kraćim putem, preko susjedne Albanije, zavisi od vlasti u toj državi...
61 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.05.2013. 23:28h

Izgradnja 60 kilometara dugog puta Gusinje - Podgorica, preko Albanije, koja je počela prošle godine, trebalo bi, prema ranijim najavama, da bude završena do kraja 2014.

Kada sve bude gotovo, od Gusinja do Podgorice dolaziće se cestom kraćom 110 kilometara u odnosu na jedini put kojim se trenutno stiže do glavnog grada.

Crna Gora je rekonstruisala dionicu dugu 5,5 kilometara, od Gusinja do graničnog prelaza Vrmoša. Taj put sada je širok 6,6 metara, sa kompletnom pratećom signalizacijom i putnom infrastrukturom. Takođe je probijeno oko 350 metara novog puta od Dinoše do budućeg graničnog prelaza Grabon-Zatrijebačka Cijevna.

Da bi put bio u funkciji potrebno je da se probije još 2,7 kilometara od graničnog prelaza Grabon preko Albanije.

Na šestom “Karavanu prijateljstva”, koji je organizovan protekle sedmice, šef kabineta ministra unutrašnjih poslova i javne uprave Milan Paunović kazao da su nedavno u Podgorici razgovarali sa predstavnicima Evropske unije, ministarstava vanjskih i unutrašnjih poslova Crne Gore i Albanije i dogovorili da se, u okviru prekograničnog programa dviju zemalja, uloži 1,1 milion eura u izgradnju tog dijela puta.

On je pojasnio da će biti građen zajednički granični prelaz, sa procedurama koje će obje države sprovoditi na jednom mjestu, kao što je to urađeno na putnom pravcu Ulcinj-Skadar, na zajedničkom prelazu Sukobin.

Probijeno je oko 350 metara novog puta

“Albanci planiraju da do kraja ove, ili najkasnije do marta naredne godine, u potpunosti završe rekonstrukciju puta od graničnog prelaza Hani Hotit do Tamare, u dužini od 27 kilometara. Urađena je dokumentacija i raspisan tender za izvođača radova za 29 kilometara puta od Tamare do graničnog prelaza Grnčar-Vrmoša”, kazao je Paunović.

Na “Karavanu prijateljstva” nezvanično je rečeno da je Albanija završila tender i da će radove početi ubrzo.

U septembru prošle godine predsjednik Opštine Plav Orhan Šahmanović susreo se sa premijerom Albanije Sali Berišom koji je tada, kako je saopšteno iz plavske lokalne uprave, obećao da će put od Tamare do Vrmoše biti širok kao od Gusinja do graničnog prelaza, sa dvije saobraćajne trake.

„Takođe je pomenuto da će se intenzivirati i ubrzati radovi na albanskoj teritoriji, kako bi ta saobraćajnica bila završena najdalje do 2015. godine“, saopšteno je nakon sastanka.

Sa „Karavana prijateljstva”

Susret kod kuća Ujkića

Učesnici “Karavana prijateljstva” susreli su se opet sa prijateljima iz Tuzi i obližnjih albanskih mjesta kod kuća Ujkića, na budućem graničnom prelazu Grabon-Zatrijebačka Cijevna. Skupu su, pored organizatora iz Gusinja i Tuzi, prisustvovali predsjednici Opštine i SO Plav Orhan Šahmanović i dr Said Čekić, predsjednik Gradske opštine Tuzi Franjo Ljuljđuraj, predsjednik MZ 2. avgust Gusinje, dr Rusmin Laličić, v.d. direktora Direkcije za saobraćaj Ervin Adrović, sekretar za kulturu Glavnog grada Hamdo Kočan, pomoćnik ministra turizma i održivog razvoja Andro Drecun i Paunović.

Prijatelje iz Gusinja i Plava pozdravio je Ljuljđuraj, koji je rekao da karavan ne nosi slučajno naziv prijateljski.

“Ovuda su ranije išli karavani sa stokom, natovareni žitom i ostalim namirnicima, bili su hanovi i prenoćišta. Više toga nema, ali su ostali dobra volja i ljudi i nadam se da će kroz godinu i po, ili najkasnije dvije, ići karavani motornih vozila i biće put koji spaja opštine, ljude i dvije države“, kazao je Ljuljđuraj. Laličić je izrazio nadu da će se dogodine okupiti oko otvorenog graničnog prelaza.

Prijatelje iz Gusinja i Plava pozdravio je Ljuljđuraj, koji je rekao da karavan ne nosi slučajno naziv prijateljski

Ćosja: Stvari se promijenile nabolje

Potpredsjednik okruga Kliment iz Albanije, kroz čija mjesta prolazi put, Nikola Ćosja, kazao je, da se mnogo stvari nabolje promijenilo i za narod tog dijela u odnosu na posljednje dvije godine prošlog vijeka.

„Mi, Albanci u Albaniji, prije devedesetih nijesmo, prelazeći preko serpentina hotskih, smjeli da pogledamo preko granice, a kamoli da mi pričamo o ovome. Međutim, vremena su se promijenila. Ovdje će biti izgrađen put koji će nas, zahvaljujući našim vladama, još više povezati i daće doprinos ekonomskom i kulturnom razvoju naših naroda. Klimenti su pretvoreni u gradilište”, rekao je Ćosja.

Šahmanović je rekao da je najbitinije da sljedeći put proslavljaju prolaz u opštinama Gusinje i Tuzi.

Galerija

Bonus video: