File: Slobodni mediji su uslov za EU, javni servisi previše zavise od političara - Vijesti.me
SNAGA DEMOKRATIJE

File: Slobodni mediji su uslov za EU, javni servisi previše zavise od političara

File je upozorio na veliki broj nerazjašnjenih napada na novinare, i u tom smislu posebno pomenuo direktora "Vijesti" Željka Ivanovića...

Štefan File
Štefan File (Foto: Beta/AP)

Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio na konferenciji o slobodnom novinarstvu da su slobodni mediji jedan od preduslova za priključenje EU.

Snažna demokratija je preduslov za pridruženje, a sloboda medija je najbolji indikator te snage, rekao je File otvarajući konferenciju pod nazivom "Spik Ap" (Progovori) koja je posvećena slobodi medija na Zapadnom Balkanu i u Turskoj i koja se održava u Briselu.

Na konferenciji, koju je organizovao Direktorat za proširenje Evropske komisije, okupilo se više od 400 novinara, političara i javnih radnika iz regiona i EU. File je oštro kritikovao turske vlasti zbog cenzure tokom protesta u Istanbulu, rekavši da su medijima nametnule zaglušujuću tišinu.

Komesar je istakao da je Komisija dala najviši prioritet slobodi medija zemalja kandidata, jer je ova stavka uključena u poglavlja 23 I 24 koja se prva otvaraju prilikom pregovora o pridruživanju.To je novi pristup za koji smo se izborili, rekao je File.

Govoreći o medijima na Zapadnom Balkanu, File je upozorio na veliki broj nerazjašnjenih napada na novinare, i u tom smislu posebno pomenuo direktora "Vijesti" Željka Ivanovića i direktora B92 Verana Matića. On je pohvalio formiranje komisije za istraživanje ubistava novinara u Srbiji, rekavši da je to korak u pozitivnom pravcu.

File se osvrnuo i na položaj javnih servisa na Zapadnom Balkanu, za koje je rekao da su još uvek previše zavisni od političara. Javni servisi moraju biti materijalno i politički nezavisni, sa transparentnim pravilima za finansiranje, podvukao je komesar.

File je na kraju uvodnog govora kritikovao i novinare u regionu, za koje je rekao da često proizvode nekvalitetan sadržaj i da im nedostaje mehanizam samoregulacije.

Medijska zajednica na Zapadnom Balkanu je fragmentisana i polarizovana, što otežava odbranu slobode javne reči, naglasio je File.