Folić: Najveći problem prosvjetara je gubitak norme časova

On dodaje da i ovog septembra kreće nova školska godina koju roditelji i đaci dočekuju sa velikim ushićenjem,nestrpljenjem,tremom i zebnjom.
77 pregleda 4 komentar(a)
Demokrate, Demokratska Crna Gora, Foto: Demokrate
Demokrate, Demokratska Crna Gora, Foto: Demokrate
Ažurirano: 24.08.2015. 14:42h

Najveći problem koji će mučiti prosvjetnog radnika ovog septembra, posebno na sjeveru države Crne Gore, jeste strah od gubitka časova odnosno norme časova koja je uslovljena samim nedostatkom djece koja se sa svojim porodicama masovno iseljavaju u zemlje zapadne Evrope, kazao je član Glavnog odbora Demkrata Goran Folić.

"Opšte je poznata da je 5.oktobar svjetski dan prosvjetnih radnika koji se slavi u 150 zemalja svijeta, a da li će ga svi prosvjetni radnici proslaviti", pita Folić.

On dodaje da i ovog septembra kreće nova školska godina koju roditelji i đaci dočekuju sa velikim ushićenjem, nestrpljenjem, tremom i zebnjom.

"A kako će je dočekati prosvjetni radnici? Prvi zvuk školskog zvona prosvjetni radnik dočekaće spremniji kao nikada do sad! Ali sa minusom na bankomatu, opterećen kreditnim ratama i veresijom u prodavnicama. Naravno može biti sretan ako ta plata ne kasni prvog u mjesecu i ako mu je povezan i uplaćen radni staž", rekao je Folić

On je kazao da dok Ministarstvo prosvjete i nauke troši novac od kredita koji je dobilo od Evropske banke za razvoj namijenjenih za izgradnju vrtića i rekonstrukciju postojećih, kupovinom skupocjenog automobila od 20.000 eura i trošenjem istog novca u iznosu od 10.000 eura za službena putovanja, odnosno letove u biznis klasama po čitavoj Evropi, ne zna da u našoj državi još uvijek ima đaka pješaka i prosvjetnih radnika koji dnevno prevale i do 100 km na putu od kuće do posla i nazad, a pritom nemaju pravo na putne troškove.

"Demokrate Crne Gore znaju kako da vrate prosvjetnog radnika gdje mu je nekada bilo mjesto, kada je ulivao povjerenje, poštovanje i uvažavanje cijelog grada. Kada je sa svojom pristojnom platam mogao sebi obezbijediti krov nad glavom", zaključio je Folić.

Bonus video: