Fond za zdravstvo neće prihvatiti izmirenje duga Galenike

Hrapović je ponovio da Galenika nije ispoštovala ugovor, te da nema osnova da Fond prihvati taj dug
226 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 25.09.2012. 17:19h

Iako je ministar zdravlja dr Miodrag Radunović najavio da je spor Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) sa Galenikom na pragu rješenja, prvi čovjek FZO dr Kenan Hrapović je ponovio neće prihvatiti izmirenje duga te kompanije.

Galenika je, shodno ugovoru za Fondom prošle godine, trebalo da izda recepte građanima u iznosu do dva miliona eura, međutim, oni su taj iznos premašili za dodatnih čak 1,6 miliona eura. To je dovelo do finansijskih problema u crnogorskom ogranku beogradske kompanije, i zatvaranja svih 14 apoteka.

Ministar dr Miodrag Radunović izjavio je nedavno da je napokon usaglašen sporazum između Fonda za zdravstveno osiguranje i Galenike i postignut dogovor, prema kojem će Fond za zdravstveno osiguranje, ipak, prihvatiti dug toj firmi. On je tada kazao i da nije definisano na koji način će se isplatiti.

Hrapović je ponovio da Galenika nije ispoštovala ugovor, te da nema osnova da Fond prihvati taj dug.

“Ovdje se ne radi o volji pojedinaca da li će nešto prihvatiti ili ne, već o klasičnom ugovornom odnosu između Fonda i Galenike, koji jasno precizira obaveze svake strane potpisnice. Mi smo za 2011. godinu ugovor potpisali u aprilu, a obaveza Galenike je bila da u skladu sa opredijeljenim iznosom od dva miliona eura, dostavlja mjesečne fakture, a da ukupan iznos ne pređe ugovorenu cifru”, kazao je Hrapović.

Nema duga prema Galenici

To Galenika nije ispoštovala pa je već u julu prekoračila dva miliona, nakon čega je iz Fonda uslijedilo upozorenje da neće prihvatiti fakture veće od ugovorenog iznosa.

“Upoznati su i ministri finansija i zdravlja, kao i premijer, jer smo očekivali da će taj problem da eskalira na kraju budžetske godine. To se i desilo. Dalje, Galenika nije htjela da potpiše ugovor za ovu godinu, dok se ne izmiri dug od 1,6 miliona eura”, kazao je Hrapović.

On je podsjetio da to nije obaveza Fonda i da ta institucija nema dug prema Galenici.

“Ove godine smo potpisali ugovor sa novim menadžmentom u julu, do kraja godine na iznos od 833.000 eura, po istom osnovu, a Galenika je obevazna da mjesečno fakturiše kako ne bi prešla ugovoreni iznos. Potpisan je ugovor, ali ugovor nije zaživio, jer Galenika nije otvorila apoteke i ne izdaje ljekove na recept kako je to ugovorom definisano”, upozorio je Hrapović.

Skoro otvaranje apoteka najavio je novi direktor Galenike Miodrag Ivanović još u toku avgustu.

Izmirenje navodnog duga zatražili su i radnici Galenike, upozoravajući da toj komapniji prijeti stečaj.

Privatna kompanija Farmegra zbog nemogućnosti da naplati višegodišnji dug u iznosu od oko milion eura, podnijela je Privrednom sudu predlog za pokretanje stečajnog postupka u Galenici Crna Gora.

Hrapović: Analiza pokazala da smo u pravu

Hrapović je kazao da je Fond analizirao Galenikine troškove, posebno razlike u cijenama između Galenike i Montefarma, i da je poslao Ministarstvu zdravlja.

“To je bila detaljna analiza za svaki recept izdat od Galenike, i koji bi to bio iznosi da je Galenika imala cijene kao što su u Montefarmu. Analizom smo došli do cifre definisane budžetom”, kazao je Hrapović.

On je napomenuo da je FZO uradio sve što je bilo do te institucije.

Galerija

Bonus video: