Fondacija za stipendiranje Roma: Pustite da pošteni rade

Tokom protesta, mladi Romi i Egipćani su Lukšiću dostavili listu konkretnih zahtjeva, od kojih se jedan ticao učešća NVO u radu vladinih tijela
0 komentar(a)
romi, Foto: Luka Zeković
romi, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.04.2011. 18:42h

Fondacija za stipendiranje Roma pozvala je premijera Igora Lukšića da obezbijedi legitimnim i nekorumpiranim predstavnicima NVO učešće u radu Komisije za poboljšanje položaja RAE populacije.

Podsjećajući da su prije mjesec ipo dana mladi Romi i Egipćani organizovali protest ispred sjedišta Vlade, na kojem su pokušali da skrenu pažnju na probleme sa kojima se suočavaju, iz Fondacije su kazali da su tokom prošle godine nekoliko puta ukazivali na isto.

Tokom protesta, mladi Romi i Egipćani su Lukšiću dostavili listu konkretnih zahtjeva, od kojih se jedan ticao učešća NVO u radu vladinih tijela, čime su željeli da skrenu pažnju na rad Komisije, učine ga javnim i, kako su kazali, oslobođenim pritisaka bilo koje vrste.

"Savjet za saradnju Vlade i NVO pokrenuo je inicijativu kako bi u svim radnim tijelima Vlade bila obezbijeđena participacija NVO predstavnika u skladu sa transparetnom procedurom, praćenom kriterijumima, na nivou drugih rješenja unutar same Vlade. Posebno je u tome prepoznato neadekvatno učešće NVO predstavnika u navednom radnom tijelu", saopšteno je iz Fondacije.

Podršku transparentnom regulisanju učešća NVO predstavnika u Komisiji, kako se navodi u pismu koje potpisuje izvršna direktorica Fondacije Biljana Alković, pružio je i Nacionalni savjet Roma i Egipćana.

Ona je upozorila i da je problem oko funkcionisanja Komisije prepoznat i u godišnjem izvještaju Stejt Departmenta za Crnu Goru.

"Tražimo da Vlada primijeni ista rešenja koja već koristi u svim drugim slučajevima. Vjerujemo da je premijeru, lično i profesionalno, stalo da do izražaja dođu mladi, obrazovani i nekompromitovani pojedinci", poručila je Alković.

Bonus video: