Formiran Koordinacioni odbor za prenos posmrtnih ostataka potomaka dinastije Petrović

„Odbor čine i princ Nikola Petrović Njegoš, gradonačelnik Prijestonice Cetinje, predsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, rektor Univerziteta Crne Gore, direktori Narodnog muzeja Crne Gore i Uprave za zaštitu kulturnih dobara“
842 pregleda 1 komentar(a)
Princ Nikola u Koordinacionom odboru, Foto: Ivan Petrušić
Princ Nikola u Koordinacionom odboru, Foto: Ivan Petrušić

Vlada je danas obrazovala Koordinacioni odbor za prenos posmrtnih ostataka potomaka dinastije Petrović Njegoš.

Koordinacioni odbor, obrazovan kao privremeno radno tijelo Vlade, čine predsjednici države, Skupštine i Vlade, potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku, ministri kulture, vanjskih i unutrašnjih poslova, odbrane, finansija, za ljudska i manjinska prava i zdravlja.

„Odbor čine i princ Nikola Petrović Njegoš, gradonačelnik Prijestonice Cetinje, predsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, rektor Univerziteta Crne Gore, direktori Narodnog muzeja Crne Gore i Uprave za zaštitu kulturnih dobara“, navodi se u saopštenju Vladine Službe za odnose sa javnošću.

U tom radnom tijelu su još i Aleksandar Čilikov, Živko Andrijašević, Dragutin Papović, Rifat Alihodžić, Pavle Goranović i Dimitrije Popović.

Vlada je usvojila Dvadeseti kvartalni izvještaj o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u Evropsku uniju (EU) za period oktobar – decembar prošle godine.

Izvještaj, kako se navodi, obuhvata najvažnije događaje iz procesa pristupanja Crne Gore, koji se odnose na politički dijalog Crne Gore s EU, pregovorei informisanje javnosti o procesu pristupanja Uniji, aktivnosti Odbora za evropske integracije Skupštine, sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, usklađivanje zakonodavstva Crne Gore s pravnom tekovinom EU i Instrument za pretpristupnu podršku – IPA.

“Izvještaj se prosljeđuje članovima Odbora za evropske integracije Skupštine, s ciljem redovnog i sveobuhvatnog informisanja o procesu pregovora Crne Gore i razmjene mišljenja o aktuelnim temama i izazovima pregovaračkog procesa”, kaže se u saopštenju.

Vlada je donijela Uredbu o kriterijumima za unutrašnju organizaciju i sistematizaciju poslova u organima državne uprave.

Kako je saopšteno, Uredbom se propisuje da se unutrašnja organizacija i sistematizacija organa državne uprave utvrđuje zavisno od obima, vrste i složenosti poslova i na način kojim se obezbjeđuje efikasno i ekonomično vršenje poslova državne uprave.

Vlada je donijela Prelazni akcioni plan za ovu godinu za nastavak realizacije aktivnosti iz Strategije suzbijanja nasilnog ekstremizma 2016-2018. godina i usvojila Izvještaj o implementaciji Akcionog plana za 2016-2018. godine.

“Cilj donošenja Prelaznog akcionog plana za ovu godinu je da se obezbijedi nastavak implementacije ključnih elemenata Strategije suzbijanja nasilnog ekstremizma 2016-2018. godine, u skladu s novim pravnim okvirom za strateško planiranje, čime se promoviše princip ekonomičnosti i racionalnog planiranja politika”, ističe se u saopštenju.

Bonus video: