(FOTO) Podgoričkim osnovcima ove godine zdravija i kvalitetnija užina

Đačka užina košta 15 eura mjesečno za prvi dijete i 10 za svako naredno iz porodice
3618 pregleda 3 komentar(a)
Sa predstavljanja menija đačke užine, Foto: Savo Prelević
Sa predstavljanja menija đačke užine, Foto: Savo Prelević

Učenici podgoričkih osnovnih škola ove godine dobijaće kvalitetniju i zdraviju užinu, a na meniju između ostalog naći će se sendviči i peciva od nutritivno vrijednih žitarica.

Škola za srednje i više stručno obrazovanje "Sergije Stanić" danas je u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, Institutom za javno zdravlje i Udruženjem Roditelji predstavilo novi meni koji će biti na raspolaganju osnovcima tokom ove školske godine.

Direktor škole, Darko Vukčević, kazao je da se danas nastavlja priča započeta prije tri godine.

"Zbog toga smo posebno ponosni što su dio našeg tima i stručnjaci iz Instituta za javno zdravlje koji će aktivno učestovati u izradi menija đačke užine i garantovati da je hrana koju pripremamo nutritivno prilagođena potrebama djece. Promijenili smo kompletnu recepturu i uveli namirnice kao što su ražano, integralno i kukuruzno brašno uz dodatak čija sjemenki i ostalih integralnih žitarica. Vjerujem da ćemo zajedničkim radom uspjeti da podignemo svijest djece i roditelja o vrijednosti zdrave ishrane", rekao je Vukčević.

Zorica Đorđević iz Instituta za javno zdravlje rekla je da se preventivno može djelovati na hronicne nezarazne bolesti smanjenjem faktora rizika - nezdrava ishrane, pušenja i fizicke neaktivnosti.

Kazala je da užina treba da bude bogata slozenim ugljenim hidratima, proteinima, mineralima, te da treba izbaciti koncentrovani šećer, so i nezdrave masti.

Lepa Žunjić iz Udruženja Roditelji rekla je da je zdrava ishrana kao tema prilično zapostavljena i da je prema podacima Instituta 40 odsto naše djece gojazno.

Žunjić je kazala i da bi roditelji najviše zadovoljni bili kada bi užina bila dostupna u svim opštinama i besplatna.

Đačka užina košta 15 eura mjesečno za prvi dijete i 10 za svako naredno iz porodice. Na meniju ove godine je integralni sendvič, crni sjemenka sendvič, čia sendvič, integralni štapić različitih ukusa, integralna pancerota, integralni kroasani, krofne, čia kroasani, integralna slatka lepinja, čoko mafin, zlatni mafin, proja sa sirom, integralna domaća kifla, integralna rolnica uz dodatke vode, soka, jogurta i "voćka".

Galerija

Bonus video: