Franović na čekanju

Razlog što Lompar Vladi još nije predložio sastav odbora ŽICG, je nesalagnje sa sadašnjim predsjednikom odbora Zarijom Franovićem
101 pregleda 0 komentar(a)
Lompar Franović, Foto: Boris Pejović
Lompar Franović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.03.2012. 07:58h

Iako je sjednica skupštine akcionara Željezničke infrastrukture (ŽICG), na kojoj bi trebao da se izabere novi odbor direktora, zakazana za petak, ministar saobraćaja Andrija Lompar još nije predložio, a Vlada imenovala predstavnike državnog kapitala u toj kompaniji.

Za petak su zakazane i sjednice skupštine akcionara Željezničkog prevoza i Montekarga, ali je Vlada za njih na pretprošloj sjednici donijela odluku da ostaju isti predstvanici državnog kapitala u odborima direktora.

U Ministarstvu saobraćaja “Vijestima” je rečeno da još traju koalicioni pregovori oko toga ko će biti na čelu ŽICG.

Prema informaciji “Vijesti”, razlog što Lompar Vladi još nije predložio sastav odbora ŽICG, je nesalagnje sa sadašnjim predsjednikom odbora Zarijom Franovićem.

Franović, na drugoj strani, računa na barsku vezu, odnosno na podršku premijera Igora Lukšića pa na “stend baju” mirno čeka šta će reći partija.

"Ja sam kao i prilikom nedavnog izbora, između ostanka u Skupštini, ostavio partiji da kaže gdje sam potrebniji i bio sam spreman da prihvatim ili jednu ili drugu obavezu. I sada sam na stend baju", kaže Franović, dodajući da je simptomatično što ministar još nije predložio novi odbor direktora ŽICG.

Lompar i Franović se ne slažu ni kada je riječ o budućnosti ŽICG. Ministar ima plan da se na po posebnom modelu “privatizuju” pruge i stanice (izdaju na dugogodišnju koncesiju) i da od ŽIGC kao državna kompanije ostane samo dio koji se odnosi na regulisanje saobraćaja. Nasuprot tome Franović misli da ŽICG treba da ostane u jednom komadu i da će tako najbolje funkcionisati.

Skupština akcionara četvrte željezničke kompanije, Održavanja željezničkih sredstva zakazana je za 10. april pa bi Vlada na narednoj sjednici trebalo da odredi sastav odbora direktora.

Bonus video: