GI Držati uspravno: Predstavnici u opštini su dužni da rješavaju probleme građana

"Građani su tu da budu korektor vlasti i njihovim lošim odlukama, a vlast je tu da sluša želje svojih građana i bude im servis. Vlast nije tu da građane prebrojava i targetira, a posebno je zabrinjavajuće da to radi u situaciji kada građani nisu tu da im daju odgovore", piše u saopštenju GI Držati uspravno
1688 pregleda 1 komentar(a)
Sa obilježavanja godišnjice sječe čempresa u Baru, Foto: Srdan Kosović
Sa obilježavanja godišnjice sječe čempresa u Baru, Foto: Srdan Kosović

Odbornici Skupštine opštine Bar su tokom jučerašnje sjednice izjavili da je novac opredijeljen za vrtić sačuvan u kapitalnom budžetu, kao i da je pukim "dizanjem ruku za planska dokumenta" napravljena greška kada je riječ o izgradnji vrtića, saopšteno je danas iz Građanske inicijative (GI) Držati uspravno.

"Ovo su lijepe vijesti od onih koji su odgovorni za svaki novi dan koji predškolci provedu bez vrtića, a osnovci i srednjoškolci bez dvorišta. Međutim, samo postojanje sredstava i svijest o tome da se pogriješilo nikako nije dovoljno - oni koji vode grad i koji su dužni, odgovorni i plaćeni da rješavaju probleme građana nisu uradili ništa da svoje greške isprave. Posljednji javnosti poznat potez opštine o rješavanju ovog pitanja je dopis koji je Opština poslala Ministarstvu prosvjete prije gotovo devet mjeseci - dopis kojim su predložene lokacije za izgradnju vrtića nakon što ih je predsjednik opštine obišao sa predstavnicima inicijative", istakli su iz GI Držati uspravno.

Oni su dodali da devet mjeseci opština nije našla za shodno da pita nadležne institucije - Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) i Upravu javnih radova - kada će dvorište?, kada će vrtić? i zašto se novi čempresi suše?

"Devet mjeseci ćutanja i nerada u ispravljanju onoga za šta su odgovorni, za šta niko nije odgovarao. Sjetićemo se kako je opština punom parom radila dok je forsirala izgradnju nelegalnog vrtića, na parceli koja ne ispunjava zakonske uslove, bezbjednosne pretpostavke, dok su im građani nudili pomoć u pronalaženju nove lokacije. Danas ti isti ljudi kažu da su građani odgovorni za vrtić i dvorište, i time pokazuju da ne shvataju kako ovo sve funkcioniše", kazali su iz GI Držati uspravno.

U saopštenju se navodi da su predstavnici u opštini dužni da rješavaju probleme građana, a ne građani.

Dopis Opštini
Dopis Opštini(Foto: GI Držati uspravno)

"Predstavnici u opštini su povrh toga plaćeni da rade taj posao, od strane građana. Predstavnici u opštini su se sastajali sa osobama iz nadležnih institucija i tom prilikom mogli da se informišu, što građani nikako nisu mogli. Građani su tu da budu korektor vlasti i njihovim lošim odlukama, a vlast je tu da sluša želje svojih građana i bude im servis. Vlast nije tu da građane prebrojava i targetira, a posebno je zabrinjavajuće da to radi u situaciji kada građani nisu tu da im daju odgovore", piše u saopštenju GI Držati uspravno.

Dopis Ministarstvu prosvjete
Dopis Ministarstvu prosvjete(Foto: GI Držati uspravno)

Naveli su i da sa žalošću primjećuju da je učestvovanje građana u donošenju odluka koje ih se tiču prepoznato kao napad i destabilizacija, što svakako ne priliči jednom demokratskom društvu kakvo težimo da budemo.

Dopis MORT-u
Dopis MORT-u(Foto: GI Držati uspravno)

"Uslijed nevoljnosti opštine da se bavi svojim poslom, poslali smo dopise Ministarstvu prosvjete i Ministarstvu održivog razvoja i turizma, a odgovor za sada dobili od jednog od njih. Rješavanje ovog pitanja je sada u rukama institucija, a ne na ulicama i građanima, pa imamo jednostavan zahtjev- da radite svoj posao i ništa više od toga", zaključuje se u saopštenju GI Držati uspravno.

Stabla čempresa stara više decenija posječena su u januaru prošle godine iako su mjesecima Barani stražarili i pokušali da spriječe sječu.

Nakon sječe, uslijedili su protesti i blokade, predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević je prvo ćutao, a zatim optuživao opoziciju i medije da manipulišu tim pitanjem u trenutku kada je i do 2.000 Barana protestovalo na ulicama grada.

Nakon toga, premijer Duško Marković je objavio da se vrtić neće graditi na toj lokaciji, da će se park obnoviti a u međuvremenu je izabrana i nova lokacija za gradnju vrtića.

Niko nije preuzeo odgovornost za posječene čemprese i načinjenu štetu.

Stabla su poklonjena privatnoj kompaniji, a procjene troškova novog uređenja parka govore da se radi o sumi od više stotina hiljada eura.

Ministar sporta i mladih, Nikola Janović i direktor Uprave javnih radova, Rešad Nuhodžić bili su prvi funkcioneri koji su u oktobru 2019. posadili čemprese na prostoru gdje ih je lokalna vlast u Baru posjekla u januaru 2019.

Bonus video: