Glavne arhitekte da brinu o izgledu objekta, a ne o pravu

Ministar Pavle Radulović za “Vijesti” objašnjava zašto je prihvatio žalbu turskih biznismena na odluke Opštine Budva za projekat na zemlji firme “Safiro Beach”, koju Duško Knežević povezuje sa političkim vrhom
1549 pregleda 1 komentar(a)
Jadranski sajam, Foto: Vuk Lajović
Jadranski sajam, Foto: Vuk Lajović

Ministarstvo održivog razvoja vratilo je budvanskoj glavnog arhitektici Ani Samardžić na ponovno odlučivanje izdavanje sagasnosti na idejni projekat budućeg hotela sa pet zvjezdica “Mia Budva“ turske kompanije „Mia investments“, koja na parceli ispred Jadranskog sajma planira da gradi hotel sa pet zvjezdica „Mia Budva“.

Samardžićeva je odbila da izda saglasnost turskim investitorima na gradnju dvije petnaestospratne kule na parceli kompanije „Safiro beach resort“, jer je Opština Budva kao suvlasnik firme „Expo Budva“ čije dvije parcele su obuhvaćene budućom gradnjom zatražila da dobije svojstvo stranke u postupku.

Na to su se žalili Turci i resor na čijem je čelu Pavle Radulović prihvatio je žalbu i poništio rješenje, te vratio na ponovno odlučivanje.

Radulović je za „Vijesti“ kazao da je posao glavnog gradskog arhitekte da samo daje saglasnost na oblikovnost i materijalizaciju u skladu sa smjernicama iz planskog doklumenta, a ne da se bavi pravom.

„Vratili smo da ona odluči u meritumu, da se bavi svojom strukom, a ne da se bavi pravom. Ovih dana ćemo napisati obavezujuće uputstvo, tako smo ga nazvali, pošto je dosta gradski glavnih arhitekata, a i državni u jednom trenutku, poseglo za nekim urbanističkim parametrima, koji nijesu u opisu njihovog posla. Glavni gradski arhitekti su tu da nam naselja ne liče na ono što smo pominjali kada smo usvajali zakon, na ljubičaste kuće u Perastu“, pojasnio je Radulović.

Pavle Radulović

On je naveo da neko ko podnosi zahtjev za davanje saglasnosti na idejni projekat mora imati aktivnu legitimaciju - vlasništvo nad parcelom, ili saglasnost na gradnju od vlasnika zemlje.

„Kompanija ‘Mia investments’ je uredno dostavila vlasništvo nad jednim dijelom parcele i saglasnost firme ‘Expo Budva’, koja je vlasnik drugog dijela parcele, da imaju prvo da grade. Onda smo dobili zahtjev od Opštine koja ima vlasnički udio u ‘Expo Budva’ da oni navodno nijesu saglasni da ‘Mia investments’ gradi. Dakle, takve svari se rješavaju na organima toga preduzeća“, kazao je ministar.

On je ponovio da ako je Opština bila nesaglasna, onda je trebalo da se obrati organima firme, a ne Ministarstvu.

„Ne možemo dozvoljavati pravno nasilje. Ako smo Opštini dozvolili da budu zainteresovana strana u mnogo kompeksnijim predmetima, jer su zakonom imali pravo, to im ovdje nijesmo dozvolili jer zakonom nijesu imali pravo. Ako u međuvremenu Opština odluči da raskine ugovor sa Jadranskim sajmom koji ima u firmi ‘Exo Budva’, neka to urade u svom pravnom postupku i o tome nas obavijeste da nijesu saglasni sa gradnjom“, naglasio je Radulović.

Budvanski Sekretarijat za zaštitu imovine podnio je nedavno tužbu Upravnom sudu kojom je tražio poništenje rješenja ministra Radulovića, kojim se lokalnoj upravi ne odobrava status stranke u postupku za izdavanje saglasnosti na idejni projekat turskoj kompaniji „Mia investments“.

Sukob oko toga da turskim biznsimenima treba dati zeleno svjetlo na njihov projekat koji bukti na relaciji Opština - Ministarstvo odvija se u trenutku kada je odbjegli biznismen Duško Knežević pozvao aktuelnog predsjednika države Mila Đukanovića i nekadašnjeg ministra održivog razvoja Branimira Gvozdenovića da stoje iza projekta u Budvi.

„Brano je dobio, zajedno sa Milom Đukanovićem, samo trećinu udjela u lokaciji koju u Budvi drži “Safiro beach”, pa su sada uveli Turke da bi izgledalo kao strana investicija“, kazao je Knežević.

Zemlja na kojoj je predviđena gradnja je pod sporom - bivši vlasnici, članovi staromještanskih porodica, godinama vode pravnu bitku za povraćaj. Na parcelama je upisana i hipoteka Pireus banke zbog milionskog kredita.

Opozicija povezivala Gvozdenovića, on to demantovao

Na tvrdnje da je riječ o zemlji firme „Safiro beach“ koju Knežević povezuje sa političkim vrhom države, Radulović je kazao da u poslu ne poznaje imena i prezimena.

„Tamo postoje dokumenta, postoji vlasnički list, projekat, plan. Oni su sve to dostavili“, kazao je Radulović. “Safiro beach resort“ je stajala i iza izgradnje diskoteke “Torch” koja se nalazi na samoj Slovenskoj plaži preko puta zemlje na kojoj će biti izgrađen hotel “Mia Budva.“ Tadašnja opozicija, koja sada upravlja Budvom, je prije nekoliko godina u vrijeme kada je građen kompleks “Torch” tvrdila da iza toga projekta stoji Marko Gvozdenović, sin tada aktuelnog ministra održivog razvoja Branimira Gvozdenovića, koji je odobrio gradnju betonskog objekata na pjeni od mora. Iz te firme su to oštro demantovali, tvrdeći da je riječ o britanskoj investiciji i da Gvozdenović sa tim nema veze.

Bonus video: