Glavni grad će se za izgradnju Jugozapadne obilaznice zadužiti 15 miliona eura

Odbornik GP URA Luka Rakčević je istakao da izgradnja Jugozapadne obilaznice nije ni pomenuta u Nacrtu budžeta za 2017. godinu, već je planirana Strateškim planom razvoja Glavnog grada od 2012. do 2017. godine i koristila se u predizborne svrhe 2012. i 2014. godine
133 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.11.2017. 18:14h

Glavni grad će se za izgradnju Jugozapadne obilaznice zadužiti 15 miliona eura, odlučili su odbornici vladajuće koalicije na sjednici Skupštine Glavnog grada.

Odlukom o zaduženju Glavnog grada predviđeno je da se kredit, koji realizuje Međunarodna finansijska korporacija (IFC) sa Erste bankom, odnosom 50:50, otplaćuje na deset godina i da otplata rata i kamata počne 2020. godine.

Protiv odluke o zaduženju glasali su odbornici Demos-a i GP URA, dok su uzdržani bili predstavnici SDP-a. Odbornici Ujedinjene Crne Gore su ranije napustili sjednicu, kao i odbornici Demokratskog fronta koji su se solidarisali sa njima.

Tokom rasprave, većina odbornika opozicije je zamjerila što nijesu dovoljno upoznati sa detaljima odluke i što se donosi uoči izbora.

Odbornik GP URA Luka Rakčević je istakao da izgradnja Jugozapadne obilaznice nije ni pomenuta u Nacrtu budžeta za 2017. godinu, već je planirana Strateškim planom razvoja Glavnog grada od 2012. do 2017. godine i koristila se u predizborne svrhe 2012. i 2014. godine.

“Ne gajim iluzije da se svi kapitalni projekti mogu rješavati bez kredita ali ne možemo voditi krajnje neodgovornu fiskalnu politiku. Mi podižemo poreze i takse da bi pokrivali rupe koje stvaramo partijskim zapošljavanjima i neodgovornom ekonomskom politikom, a za svaki kapitalni projekat podižemo kredite …”, istakao je Rakčević.

On je kazao da će skoro svi ključni kapitalni projekti ostati neizvršeni, a da će Grad sa ovim kreditom biti zadužen skoro 30 miliona eura.

Branka Bošnjak (DF) je ocijenila da obilaznica treba da se radi, ali da je sporno da se za 3,6 kilometara puta potroši 2,7 milion eura.

“To znači da nam jedan kilometar košta šest miliona eura. Ove cifre su ‘nabudžene’ i mi nećemo dati podršku. Ubijeđena sam da će uslijediti i aneks ugovora koji će da poveća vrijednost projekta”, kazala je Bošnjak.

Ona je ocijenila da će ‘mladunci ovih koji su na vlasti’ uspjeti dobro da zarade jer su znali trasu obilaznice i na vrijeme kupili parcele, koje će biti otkupljene radi izgradnje saobraćajnice.

“To je korupcija u ovim poslovima… Sigurna sam da će “Bemaks” da izvodi radove ili makar da bude podizvođač…”, kazala je Bošnjak.

Gradonačelnik Slavoljub Stijepović je kazao da je projekat Jugozapadne obilaznice vrijedan blizu 22 miliona eura i da će njime Podgorica dobiti modernu saobraćajnicu bulevarskog tipa.Saobraćajnica će, kako je kazao, povezati magistralni put Podgorica-Cetinje i Podgorica-Petrovac, čime će rasteretiti gradsko jezgro od tranzitnog saobraćaja, a predviđen je i novi most preko rijeke Morače i nadvožnjak u zoni KAP-a.

Stijepović je naglasio da ukupna vrijednost investicije iznosi 17.955.912,56 eura, plus PDV po stopi od 21 odsto ( 3.770.741,20 eura), što je ukupno 21.726.653,00 eura. Od tog iznosa je učešće Glavnog grada 17.226.653 eura, a učešće Vlade Crne Gore 4.500.000 eura.

On je kazao da je projekat obilaznice završen i da njegovu reviziju radi Agencija za izgradnju i razvoj Podgorice. Zemljište preko koga će proći obilaznica je, kako je istakao, vlasništvo Glavnog grada i kompanije “Plantaže”, navodeći da ima i privatnog zemljišta, koje će biti otkupljeno.

Dragan Ivanović (SNP) je kazao da će glasati protiv Odluke o zaduženju, jer se “ovo namjerno radi pred izbore koji slijede sljedeće godine”.

“Ko će to da vraća? Što nijesmo prije dvije ili tri godine radili obilaznicu, jer je bila predviđena Strateškim planom, a nije urađena…“, istakao je Ivanović.

Vladimir Rajčić (DPS) je istakao da se radi o važnom infrastrukturnom projektu, te da je zaduženje opravdano.

“Detaljni urbanistički planovi na oba kraja saobraćajnice predviđaju urbanističke parcele na kojima je moguće graditi nove objekte za poslovanje. Predviđa nove investicije i to sa sobom nosi i otvaranje novih radnih mjesta”, istakao je Rajčić.

Vladimir Komnenić (SDP) je kazao da gradski, a ne tranzitni, saobraćaj opterećuje Ulicu Vojislavljevića i da to neće biti riješeno izgradnjom Jugozapadne obilaznice.

Galerija

Bonus video: