Gosti u Ulcinju će degustirati meso plavog raka

Gosti će biti u prilici i da degustiraju specijalitete bazirane na mesu plavog raka
777 pregleda 0 komentar(a)
plavi rak, Foto: Wikipedia.org
plavi rak, Foto: Wikipedia.org
Ažurirano: 29.11.2016. 17:51h

Preduzeće Morsko dobro i Institut za biologiju mora sjutra će u Ulcinju organizovati prezentaciju - Komercijalne vrijednosti plavog raka.

Prezentacije naučne saradnice Instituta Olivere Marković koja se bavi i izučavanjem rakova, biće održane u restoranima Miško na Adi Bojani i Aragosta na Pristanu u 13, odnosno 14.30 časova.

Gosti će biti u prilici i da degustiraju specijalitete bazirane na mesu plavog raka.

Plavi rak (Callinectis sapidus), kako piše u pozivu, potiče iz Atlantskog okeana. Dobar je plivač i ima veliki reproduktivni potencijal. Spada u najinvazivnije morske vrste u Mediteranu u koji je dospio putem balastnih voda. Rak je prisutan u Jadranu već duže vrijeme, no njegova populacija se tek nedavno počela brojčano povećavati. U Crnoj Gori, plavi rak je primijećen na više lokacija, na ušću rijeke Bojane u Ulcinju, kod Jaza u Budvi i u Boki Kotorskoj, u Tivatskom zalivu.

Meso plavog raka je jestivo, izuzetno kvalitetno i ukusno, zbog čega je potencijalno privredno isplativa vrsta.

“Cilj ove kampanje je da se ribarima, vlasnicima restorana i lokalnom stanovništvu prezentuju informacije o ovoj novoj vrsti u našem moru koja za razliku od drugih invazivnih vrsta morskih organizama predstavlja novi potencijal za izlov i komercijalno korišćenje”, piše u pozivu.

Bonus video: