Građani Crne Gore javni red i mir najviše narušavali četvrtkom, u Plužinama nijedan prekršaj

Za jedanaest mjeseci 2019. godine registrovana su, tvrde iz Uprave policije, 1.924 narušavanja javnog reda i mira, u kojima je izvršeno 2.844 prekršaja
10290 pregleda 4 komentar(a)
Za jedanaest mjeseci 2019. godine registrovana 1.924 narušavanja javnog reda i mira (ilustracija), Foto: Savo Prelević
Za jedanaest mjeseci 2019. godine registrovana 1.924 narušavanja javnog reda i mira (ilustracija), Foto: Savo Prelević

Građani Crne Gore tokom prošle godine najviše su narušavali javni red i mir četvrtkom, kada je Uprava policije registrovala najveći broj prekršaja (301), dok su najmirniji bili nedjeljom kada je registrovano 250 narušavanja.

To pokazuje statistika Uprave policije za prvih 11 mjeseci prošle godine.

Kada je riječ o gradovima, najveći broj narušavanja javnog reda i mira registrovan je u Podgorici, dok nijedan prekršaj tokom prošle godine nije bio učinjen u Plužinama.

“U avgustu je registrovan najveći broj narušavanja javnog reda i to 241 slučaj, u kojima je izvršeno 387 prekršaja, dok je najmanje narušavanja javnog reda i mira registrovano u januaru, njih 109 u kojima je izvršeno 157 prekršaja. U Podgorici je bio najveći broj narušavanja javnog reda i mira – 480, kao i broj registrovanih prekršaja – 711. S druge strane najmanje ovih slučajeva, odnosno ni jedan nije registrovan u Plužinama”, navodi se u odgovoru Uprave policije “Vijestima”.

Službenici policije prošle godine su najviše privodili građane Crne Gore zbog fizičkih obračuna na ulicama, kojih je tokom 2019. godine registrovano 908.

“Najveći broj registrovanih prekršaja shodno Zakonu o javnom redu i miru je fizički napad, kojih je tokom 2019. godine bilo 908, zatim vrijeđanja kojih je u istom period bilo 574, ali i prijetnji – 457 prekršaja”, navodi se u odgovoru Uprave policije “Vijestima”.

Za jedanaest mjeseci 2019. godine registrovana su, tvrde, 1.924 narušavanja javnog reda i mira, u kojima je izvršeno 2.844 prekršaja. Sva narušavanja iz oblasti javnog reda i mira izvršena su od strane 2.842 fizička lica.

Za jedanaest mjeseci prošle godine policija je oduzela 932 komada oružja, od čega je 481 bilo vatreno oružje, a od ukupnog broja je 246 komada bilo je u ilegalnom posjedu.

Tokom 2018. godine policija je oduzela 1.007 komada oružja, od čega 556 komada vatrenog oružja, a njih 316 u ilegalnom posjedu.

“Policija je u izvještajnom periodu, osim za prekršaje javnog reda i mira, podnijela i 3.200 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka za prekršaje izvršene van oblasti javnog reda i mira”, piše u odgovoru policije.

Iz Uprave policije ranije su saopštili da je novogodišnja noć u Crnoj Gori protekla uglavnom mirno.

Bilo je, tvrde, pet krivičnih djela i devet narušavanja javnog reda i mira, zbog čega je uhapšeno 12 osoba.

Na putevima u Crnoj Gori dogodile su se samo u novogodšnjoj noći 22 saobraćajne nezgode, u kojima su dvije osobe teže povrijeđene, a sedam lica zadobilo je lakše tjelesne povrede.

Saobraćajna policija oduzela je 30 vozačkih dozvola, a zbog vožnje pod dejstvom alkohola 15 osoba je privedeno.

Međutim za prva tri dana praznika (od 31. decembra do 2. januara) dogodilo se 39 saobraćajnih nezgoda, u kojima su četiri lica zadobila teške tjelesne povrede dok je 16 lica zadobili lake tjelesne povrede.

Zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola (više od jednog promila alkhola u krvi), tokom pomenuta tri dana, saobraćajna policija je lišila slobode i zadržala 43 vozača.

Na javnim okupljanima biilo 765.200 građana

Uprava policije, odnosno Odsjek za javni red i mir, u prvih 11 mjeseci prošle godine obezbjeđivao je i veliki broj javnih okupljanja kojih je bilo 366, kao i javnih priredbi – 609. “Na ovim događajima je prisustvovalo oko 765.200 gradjana”, saopštili su iz policije “Vijestima”.

Najveća javna okupljanja 2019. godine poela su krajem decembra, kada su se vjernici Srpske pravoslavne crkve okupljali povodom usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

Uprava policije se nedavno zahvalila građanima na mirnim okupljanjima, bez narušavanja javnog reda i mira.

Navodi se i da se “i pored velikog broja dezinformacija, lažnih vijesti pa i otvorenih najava o incidentima kolegijum konstatuje da svi događ

Bonus video: