Građani čuvaju Goricu od požara: Dežuraju na brdu

Članovi ove grupe građana od 10. jula svakodnevno patroliraju Goricom
10 komentar(a)
Gorica, požar, Foto: Udruženje ljubitelja Gorice
Gorica, požar, Foto: Udruženje ljubitelja Gorice
Ažurirano: 31.08.2015. 05:38h

Dok je većina podgoričkih park-šuma i zelenih površina stradala u ljetnjim požarima, Gorica je ostala gotovo netaknuta, čemu je doprinijelo i “Udruženje ljubitelja Gorice i prirode”.

Članovi ove grupe građana od 10. jula svakodnevno patroliraju Goricom, ne bi li brzo reagovali u slučaju požara. Iako su požari dugo zaobilazili brdo, vatra je prošlog vikenda buknula na padinama iznad

Vezirovog mosta, a najbrži su bili upravo “čuvari Gorice”.

Član Udruženja Zoran Bojović kazao je da su se, uz mještane i vatrogasce, na veoma teškom terenu suprotstavili požaru, u kojem su gorjela stabla, trava i nisko rastinje.

Podgorička Služba zaštite obučila je članove Udruženja protivpožarnim aktivnostima i kako da reaguju u slučaju šumskog požara. Reporter “Vijesti” jedne večeri patrolirao je Goricom sa članovima Udruženja od kapije kod crkve Sv. Đorđa do igrališta na vrhu i nazad.

“Ako primijetimo vatru ili dim odmah zovemo vatrogasce i pristupamo gašenju sa naprtnjačama ”, kazao je Bojović.

“Ovo je ljeto, ako izuzmemo pomenuti požar, prošlo mirno, a svakako su veliki doprinos dali i savjesni posjetioci park-šume, kojih ima i u kasnim večernjim satima”

Od početka oktobra prošle godine do sredine juna članovi društva svake subote čiste suvo granje i drugi otpad, koji bi mogao izazvati ili raširiti požar. Novu sezonu akcija uklanjanja suvišnog biljnog otpada nastavljaju sredinom septembra, svake subote od 10 sati.

“Nakon što smo uspješno spriječili bušenje tunela kroz Goricu, odlučili smo da ne stanemo na tome, kao što se desilo sa većinom građanskih inicijativa. Složili smo se da svakog vikenda čistimo i uređujemo park Goricu i tako joj se odužimo za život koji godinama daje Podgoričanima”, kazao jedan od članova Mladen Ivanović.

Pored Bojovića i Ivanovića, aktivni članovi udruženja su i Vesko Pajović, Danilo Ćulafić, Nađa Kremenac, Dalibor Vuksanović, Aljoša Turović, Jasna i Ilija Gajević, Miloš i Sofija Skender, Ivona Vranić, Sreten Radulović, Marija Radović, Bojan Bracanović, Božo Šutulović, Darko Vučković, Ivan Janjušević, Bojana Bošković i ostali.

Bonus video: