Građani protestovali u Podgorici: Molimo, vozite oprezno - Vijesti.me
STRAH ZA BEZBJEDNOST U SAOBRAĆAJU

Građani protestovali u Podgorici: Molimo, vozite oprezno

Građani su nosili transparente sa porukama "Uspori" i "Molimo, vozite oprezno"

Grupa građana  prošetala je danas od Capital Plaze do zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova u Podgorici protestujući zbog sve češćih saobraćajnih nesreća koje se u posljednjem periodu dešavaju. Građani su nosili transparente sa porukama "Uspori" i "Molimo, vozite oprezno".

Direktor "Alfa centra" Aleksandar Dedović kazao je da se problem sa saobraćejem mora rješavati sistemski.

"Obišli smo Ministarstvo saobraćaja, MUP, Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo prosvjete, kako bi animirali te institucije i nadležnu komisiju za bezbjednost u saobraćaju. Smatramo da kratkoročna rješenja koja se čuju u javnosti nijesu adekvatna. Problemi se moraju rješavati sistemski. Nije stvar represivnih mjera, mi moramo svi zajedno raditi na poboljšanju bezbjednosti učesnika u saobraćaju", rekao je Dedović.

Kristina Mihailović iz Udruženja “Roditelji” kazala je da se plaše za bezbjednost djece, ali i odraslih.  

“Svima nama je jasno na kojem smo nivou saobraćajne kulture i koliko vodimo računa o bezbjednosti u saobraćaju, sa posebnim akcentom naravno na djeci i generalno svim građanima”, kazala je Mihailović.

Dodala je da djeca moraju da se uče kako da se ponašaju i kako da postupe kada je saobraćaj u pitanju. 

uspori, protestna šetnja
uspori, protestna šetnja

“I naša je odgovornost kao roditelja da ih od prvog momenta učimo da se ispravno odnose prema saobraćaju i da ih zaštitimo. Osim sistemskih rješenja o kojima su kolege pričale, sigurno i da represivne mjere moraju biti jedan od modela, odnosno načina kako da riješimo ovu problematiku”, rekla je Mihailović.           

Dodala je da nekoliko događaja u saobraćaju od predhodnih dana ne mogu da ostave ravnodušnim. 

“Na žalost mi u Crnoj Gori moramo da čekamo da se ovako nešto desi da bi smo reagovali. Nedavno je bio i jedan slučaj kada je djevojčica iz Osnovne škole ’Oktoih’ stradala u naselju Zabjelo i kada su se roditelji okupili da zatraže veću bezbjednost i da prilazi školama budu što sigurniji. Ali na žalost nadležni nisu prepoznali to kao nešto na čemu bi trebalo raditi u skorijem roku”, kazala Mihailović.

Iz policije su priznali da je stanje u saobraćaju alarmantno i da će povećati broj patrola na ulicama.

U posljednjih 14 dana evidentirane su 192 saobraćajne nezgode, u kojima je život izgubilo 11 osoba, 35 je teže, a 62 lakše povrijeđeno.