Građani vratili više od 4.200 komada municije

„Naime, građanin pozivom na besplatne brojeve 122 (policija) ili 080 888 888 (CDT) prijavi da želi da vrati oružje, dogovori se o mjestu i vremenu predaje oružja, nakon čega će stručni timovi policije i CDT-a doći da oružje preuzmu. Važno je istaći da građani oružje ne donose sami“, kaže se u saopštenju
62 pregleda 0 komentar(a)
Poštuj život, vrati oružje, Foto: MUP Crne Gore
Poštuj život, vrati oružje, Foto: MUP Crne Gore
Ažurirano: 29.06.2015. 16:54h

Građani su od 19. marta, kada je stupio na snagu Zakon o oružju, do danas dobrovoljno vratili 219 komada pištolja i pušaka i više od 4,2 hiljade komada municije, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

U okviru kampanje „Poštuj život, vrati oružje“, danas je organizovan Info punkt u Danilovgradu na kojem su građani mogli dobiti flajere i saznati detalje o tome kako da bez pravnih posljedica vrate ilegalno oružje koje imaju, što je omogućeno Zakonom o oružju.

Iz Ministarstva su podsjetili da je procedura za vraćanje oružja veoma jednostavna.

„Naime, građanin pozivom na besplatne brojeve 122 (policija) ili 080 888 888 Centar za demokratsku tranziciju (CDT) prijavi da želi da vrati oružje, dogovori se o mjestu i vremenu predaje oružja, nakon čega će stručni timovi policije i CDT-a doći da oružje preuzmu. Važno je istaći da građani oružje ne donose sami“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, od stupanja na snagu Zakona o oružju 19. marta do danas, građani su dobrovoljno vratili 219 komada pištolja i pušaka, 43 eksplozivne naprave, 123 okvira za predato oružje i 4.257 komada municije.

Iz Ministarstva su podsjetili da je nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija krivično djelo za koje je zaprijećena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, i da nekažnjivost za vraćanje oružja važi samo ukoliko se građanin na to dobrovoljno opredijeli.

Ukoliko policija u toku svojih aktivnosti pronađe oružje u ilegalnom posjedu, građanin kod kojeg je oružje pronađeno neće moći da iskoristi tu odredbu Zakona o oružju i izbjegne sankcije.

Info punkt će sjutra biti na Trgu slobode u Nikšiću, gdje će građani u periodu od 18 do 20 sati od predstavnika CDT-a moći da dobiju sve potrebne informacije o proceduri dobrovoljnog vraćanja oružja.

Organizovanje Info punktova dio je sveobuhvatne kampanje koju Ministarstvo unutrašnjih poslova sprovodi sa UNDP, Misijom OEBS-a u Podgorici, CDT-om uz finansijsku podršku Evropske unije i Ambasade Njemačke u Crnoj Gori.

Kampanja treba da doprinese punoj implementaciji Zakona o oružju, a ciljevi su jačanje svijesti o štetnosti posjedovanja nelegalnog oružja, smanjenje broja nelegalnog oružja u posjedu građanja te njihovo informisanje o novinama u Zakonu.

Bonus video: