Građanske inicijative protiv mHE da prijave nepravilnosti i sumnje

Iz Ozona su podsjetili da je, na današnjoj sjednici Vlade, Ministarstvo ekonomije zaduženo da preispita svu dokumentaciju projekata mHE dobijenu nakon izdavanja koncesija
625 pregleda 4 komentar(a)
Rijeka Bukovica, Foto: Slavko Radulović
Rijeka Bukovica, Foto: Slavko Radulović

Ekološki pokret "Ozon" pozvao je sve građanske inicijative, okupljene sa ciljem da spriječe izgradnju malih hidroelektrana (mHE) na crnogorskim rijekama, da prijave Ministarstvu ekonomije sve uočene nepravilnosti i neregularnosti tokom procesa dobijanja potrebnih dozvola i saglasnosti, kao i tokom eksploatacije.

Oni su pozvali te građanske inicijative, kao i one koji su se protivili već izgrađenim mHE, i da podijele informacije koje bi pomogle da se otkriju eventualne zloupotrebe službenih položaja i koruptivne radnje.

Iz Ozona su podsjetili da je, na današnjoj sjednici Vlade, Ministarstvo ekonomije zaduženo da preispita svu dokumentaciju projekata mHE dobijenu nakon izdavanja koncesija.

"Imajući to u vidu, smatramo da je neophodno dostaviti im sve informacije i dokumenta koji mogu pomoći da se utvrdi činjenično stanje", kaže se u saopštenju.

Ekološki pokret Ozon i Ekološko društvo Breznica su ranije pozvali premijera Duška Markovića da poništi koncesije za izgradnju mHE, kao i da ukine naknade za postojeće.

U tim nevladinim organizacijama smatraju da sredstva prikupljena putem naplate od zagađivača, kroz akcizu na ugalj, namijenjena za tu svrhu, treba preusmjeriti na sanaciju pričinjene ekološke štete i eventualno obeštećenje investitora, ukoliko za to postoji potreba.

"Ostajući pri istim zahtjevima, ipak pozdravljamo današnju odluku Vlade da preispita dokumentaciju za sve mHE. Uputićemo novu inicijativu da se do utvrđivanja činjeničnog stanja zaustave svi pripremni i građevinski radovi, čime bi se smanjila narasla tenzija između građana i investitora, jer je to potreban i logičan potez", kazali su iz Ozona.

Vrijeme je, kako su naveli, da se omogući besplatna pravna pomoć za građanske inicijative koje su pokrenute kako bi se zaštitio javni interes, prava građana i sačuvali naši najvrijedniji prirodni resursi.

"Pa smatramo da bi i pravosudni organi, shodno nadležnostim, trebali da pomognu da se sve relevantne činjenice procesuiraju na najbolji mogući način, i javno pozivamo Vrhovno državno tužilaštvo da pokaže interesovanje za ovu problematiku", kaže se u saopštenju.

Navodi se da Ozon i Breznica stoje na raspolaganju građanskim inicijativama za konsultacije i podršku.

"Jer je ovo prilika da svi zajedno pokažemo koliko smo posvećeni zaštiti javnog interesa i naših rijeka koje su krvotok naše Crne Gore", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: