Građevinski ipak traži 1.000 eura za magistarske studije

Uprkos ranijem dogovoru UCG i Ministarstva prosvjete, iznova otvoreno pitanje nameta za magistrande
2801 pregleda 2 komentar(a)
Zgrada Rektorata UCG, Foto: Boris Pejović
Zgrada Rektorata UCG, Foto: Boris Pejović

Magistrandi Građevinskog fakulteta državnih studija mogli bi biti ispisani sa fakulteta ukoliko ne uplate 1.000 eura mimo već plaćene školarine. To im je juče rečeno iz uprave fakulteta na informativnom sastanku.

Takva odluka u suprotnosti je sa nedavnom odlukom Ministarstva prosvjete. Iz resora Damira Šehovića prije desetak dana saopšteno je da studenti magistarskih studija Univerziteta Crne Gore neće plaćati dodatne troškove za magistarsku tezu, a za završetak studija dat im je rok od dvije godine.

“Vijestima” je na Građevinskom fakultetu nezvanično rečeno da su pitanje nameta od 1.000 eura iznova otvorili jer iz resora Šehovića nisu i zvanično obaviješteni o odluci da se studenti oslobađaju plaćanja te obaveze.

Da neće plaćati dodatne troškove i da imaju rok od dvije godine za završetak studija dogovoreno je na sastanku ministra prosvjete sa predstavnicima studenata UCG Nevene Mentović i Lazara Nenezića. Na sastanku je bio i predsjednik Studentskog parlamenta Danilo Jelovac, koji je student upravo građevine, fakulteta na kojem je iznova otvoreno pitanje plaćanja dodatnih 1.000 eura nameta.

Nakon jučerašnjeg sastanka sa Biljanom Šćepanović, prodekanicom za nastavu na Građevinskom, studenti su “Vijestima” ispričali da im je rekla da su od 2015. svi u obavezi da iznova prijave magistarski, da otud potiče i iznos od 1.000 eura, te da do ove godine “niko nije poštovao napisana pravila”. Studenti su pitali da li su onda oni diskriminisani u odnosu na prethodne generacije.

UCG je od studenata magistarskih studija zahtijevao da, preko plaćenog iznosa školarine, uplate dodatnih 1.000 eura ili će u suprotnom biti ispisani, čak i ako su već uplatili školarinu i položili sve ispite. Potpisivana je i peticija, te organizovan i skup ispred Rektorata.

Bonus video: