Gradi se žičara za skijanje na moru na Župi

U zajedničkom poslu sa Australijancima, "Mimoza" bi uložila lokaciju, a "Aqua kom" bi finasirao izgradnju Centra za skijanje na vodi vrijednu oko pola miliona eura
77 pregleda 0 komentar(a)
Rt Župa u Tivatskom zalivu, Foto: Siniša Luković
Rt Župa u Tivatskom zalivu, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 24.02.2012. 14:34h

Hotelsko–tursitičko preduzeće "Mimoza" iz Tivta i australijska kompanija "Aqua kom" namjeravaju da na Župi grade centar za skijanje na vodi – objavljeno je na Sajmu turizma u Beogradu.

Inače "Aqua kom", ima predstavništva širom svijeta, a jedno od njih je i u Beogradu gdje su na Adi Ciganliji postavili žičaru za skijanje na vodi, koja je dovela do izgradnje i otvaranja brojnih dodatnih ugostiteljskih i turističkih sadržaja.

Sličan plan Australijanci imaju i za Tivat, odnosno akvatorijum kod atraktivnog rta Župa na kome "Mimoza" posjeduje najveći dio zemljišta.

Prema riječima direktora "Mimoze" Marka Petrićevića, ukoliko to HTP iz JP "Morsko dobro" i Ministarstva turizma i održivog razvoja najkasnije do polovine aprila dobije dozvolu za gradnju na ovom dijelu obale, već ovog ljeta će se na Župi vidjeti prvi skijaši na vodi.

U zajedničkom poslu sa Australijancima, "Mimoza" bi uložila lokaciju, a "Aqua kom" bi finasirao izgradnju Centra za skijanje na vodi vrijednu oko pola miliona eura. Od toga bi se u prvoj fazi napravio ski-pas idio ugostiteljskih sadržaja.

"Izgradnja žičare na vodi će na najbolji način valorizovati vrijednost Župe i možda biti početak izgradnje jednog avanturističkog parka, koji bi u budućnosti obuhvatao i teren za ragbi, jer je to sport za koji vlada veliko interesovanje na ovim prostorima", kazao je direktor "Mimoze" Marko Petričević, ističući da je projekat Centra za skijanje na vodi podržala i Opština Tivat.

Direktor preduzeća "Aqva kom" Nenad Tansaković je podsjetio da skijanje na vodi nije samo ljetnja atrakcija i zabava već i međunarodno priznata sportska disciplina.

"Skijanje na vodi je rasprostranjeno jna svim kontinetima i u oko stotinjak zemalja, a oko 5 miliona ljudi se njim aktivno bavi ili rekreira. U svijetu trenutno ima oko 400 - 450 centara za skijanje na vodi, a godišnje ih se u prosjeku naparavi 20 do 30 novih", istakao je Tansaković dodajući da je zahvaljujući povoljnim klimatskim uslovima i mirnom moru bez velikih valova, lokacija u Tivtu veoma atraktivna za goste iz cijele Evrope, ali i za organizaciju evropskog pa i svjetskog prvenstva u slijanju na vodi.

Bonus video: