Green Home: Protiv smo MHE od početka

"‘Green Home’ se zalaže sa primjenu koncepta održivog razvoja u praksi i u tom smislu teorijski uz primjenu EU standarda, male hidroelektrane su mogle biti održivi izvor energije"
797 pregleda 0 komentar(a)
Nataša Kovačević, Foto: Luka Zeković
Nataša Kovačević, Foto: Luka Zeković

Povodom teksta “Gdje su NVO bile kad su se gradile male hidroelektrane” i izjave predsjednika NVO “Perućica” Milana Kastratovića, reagovali su iz NVO “Green Home”.

“Kastratović iznosi brojne neistinite, netačne i površne tvrdnje ne postavljajući sebi pitanje gdje je on bio kao predstavnik NVO kad su se gradile male hidroelektrane, dajući sebi za pravo da neupućeno i zlonamjerno diskredituje naš rad u njima znane interese i svrhe. Neistina je da ‘Green Home’ nije iznosila podatke o loše rađenim procjenama uticaja u javnost o čemu svjedoče brojni medijski tekstovi od Šekularske rijeke, Bistrice, Bukovice, Grlje, do nedostajuće strateške procjene uticaja na životnu sredinu i planova korišćenja vodotoka itd. Da se Kastratović manje bavio površnim zaključivanjem a više istraživanjem, vidio bi da je ‘Green Home’, kao organizacija koja 20 godina u svojoj osnovnoj misiji radi javno zastupanje ekoloških politika, davala komentare za male HE još od prvog nacrta Nacionalne strategije energetike Crne Gore, na izvještaj o napretku Crne Gore još od 2013, učestvovala u javnim raspravama na koncesione akte za raspisane tendere i zastupala stavove o neodrživom trendu razvoja malih hidroelektrana u Crnoj Gori, kao i tokom međunarodnih komunikacija u Evropskoj komisiji, Evropskom parlamentu, ministarskim sastancima u okviru Berlinskog procesa i Energetskoj zajednice. Licemjerno je komentarisati rad ‘Green Homea’ ili drugih aktivista, bez želje i truda da se provjere osnovne javno dostupne činjenice. Bitno je reći za širu javnost da ‘Green Home’ nema, niti razvija nijedan projekat vezan za neodrživi razvoj mHE u Crnoj Gori. Sve aktivnosti u ovom pravcu u posljednjih godinu i po se sprovode na proaktivističkoj i volonterskoj bazi, dok su ikad ostvarena donatorska sredstva za profesionalno bavljenje ovom temom tokom svih prethodnih godina bila zanemarljivo mala (do 3% ukupnog budžeta)”, kazala je zvršna direktorica “Green Home” Nataša Kovačević.

On je navela da se Kastratović javno izjasnio (03.11.2017) da nije protiv malih HE, ako su po standardima EU, izvodeći računicu o rješavanju problema zaposlenosti.

“Na kraju ‘Green Home’ se zalaže sa primjenu koncepta održivog razvoja u praksi i u tom smislu teorijski uz primjenu EU standarda, male hidroelektrane su mogle biti održivi izvor energije. Stihijsko planiranje, nedostatak osnova i transparentnosti su dovele do toga da one to danas nisu. Jednako možemo reći da smo danas za veću upotrebu alternativnih izvora energije, poput planirane solarne farme od 250MW, ali teorijski koncepti održivosti ne znače da će se oni dokazati u praksi u Crnoj Gori, što dalje može dovesti da kao OCD zauzmemo stavove protiv. Predstavnicima NVO ‘Perućica’ smo u dva navrata tokom 2017. godine ponudili saradnju i podršku za inicijativu protiv hidro hidroelektrana na Perućici i Mojanskoj rijeci što su oni odbili uz obrazloženje da nemaju povjerenja u NVO sekor, ne navodeći nijedan razlog protiv ‘Green Homea’ ili bilo koje druge NVO.

Nakon ovih iskustava postavlja se legitimno pitanje za čije interese i uz čije instrukcije, kao i sa kojim profesionalnim referencama ova NVO omalovažava profesionalni rad civilnog društva nepromišljeno degradirajući zajedničko građansko djelovanje u borbi protiv neodrživih malih hidroelektrana, čiji se kraj još uvijek ne nazire. Pored svega cijenimo svaku legitimnu inicijativu i pojedinačnu borbu za obustavljanje dalje gradnje malih HE na sjeveru Crne Gore pa čak i one iz NVO Perućica”, kazala je Kovačević.

Bonus video: