Groblje će uništiti Ljubović iz pjesme

Peticiju protiv proširenja gradskog groblja „Čepurci”, potpisalo više od 40 građana. Planirano proširenje groblja u podnožju brda Ljubović
198 pregleda 4 komentar(a)
Ljubović, Foto: Luka Zeković
Ljubović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.08.2016. 18:52h

Mještani Ulice 8. marta protive se najavljenom proširenju groblja „Čepurci” pod Ljubovićem, čime bi se, smatraju, narušio kvalitet života.

“Ukoliko se to ostvari, a nadamo se da neće, onda Ljubović neće biti za šetnju kao u pjesmi, nego za plakanje”, istakli su mještani.

Peticiju protiv proširenja groblja „Čepurci”, potpisalo je preko 40 građana, podršku su im dali i mještani Stare varoši, kao i stanovnici zgrada ispod Ljubovića.

Planom je predviđeno da se groblje proširi na privatne parcele sa sjeverne strane Ljubovića, tako da bi groblje došlo ispred kuća na početku Ulice 8. marta, kao i novih zgrada preko puta Ljubovića.

“Tu je planirano da se izgradi nova ulica sa kružnim tokom koja ide podnožjem Ljubovića i završava na Zabjelu, kao i da se proširi parking. Postojeća saobraćajnica, koja prolazi iznad groblja, odnosno vodi ispod Ljubovića zatvara se. Nijesmo protiv groblja, ali smatramo da je i ovo privremeno rješenje, jer će te parcele brzo postati prebukirane i onda će morati opet tražiti neko rješenje”, naveli su mještani.

Istakli su da smatraju da je širenje groblja u centru grada potpuno neprimjereno i da kao mještani, starosjedioci, valjda imaju pravo da se protive tome.

“Nemamo ništa protiv da se taj dio kultiviše, uredi, izgradi nešto drugo, odnosno donese odluka o prenamjeni te zone, ali groblje ne. Neka prave groblje, kao što je i najavljeno i predviđeno planom preko puta Kombinata aluminijuma”, kazali su mještani.

Istakli su da nemaju mogućnost da se obrate nadležnim, jer nemaju predsjednika Mjesne zajednice, odnosno istekao mu je mandat.

“Zato apelujemo na sve, koji nam mogu pomoći, da to učine, nekim savjetom, kako da ukažemo i planerima i nadležnim iz zgrada da je širenje groblja pogrešan potez”, istakli su građani.

Odbornici u Skupštini Glavnog grada jednoglasno su dali saglasnost u julu na sporazumno rješavanje imovinsko-pravnih sporova sa Biserom Osmanagić i Sadijom, Mahmutom i Jasminom Bešlić za proširenje groblja „Čepurci". Najavljeno je da će sporazum omogućiti da na groblju „Čepurci" bude dovoljno grobnih mjesta u narednih sedam godina.

Pored groblja u Donjoj Gorici velika deponija smeća

Uz ogradu groblja u Donjoj Gorici, pored kontejnera redovno se stvara velika deponija .

Pored kontejnera se istovara šut, granje i drugi otpda.

“Veoma je ružno vidjeti veliku gomilu smeća, koja je tik uz ogradu groblja. To se redovno dešava, a sinoć je bilo pogotovo vidljivo, jer je jak sjeverni vjetar razbacao smeće svuda, pa čak i u groblje”, istakao je mještanin Donje Gorice.

Radnici “Čistoće” juče su počeli sa uklanjanjem te deponije.

“Smatram da nije primjereno da kontejneri budu uz ogradu groblja, već ih treba dalje pomjeriti, na neku drugu lokaciju”, naveo je mještanin tog naselja.

Bonus video: