Hapšenje novinara u Nikšiću: U zapisniku nema brisanja snimaka

Pritužbu zbog hapšenja novinara Savjetu su nakon tog događaja uložili Društvo profesionalnih novinara i Centar za građansko obrazovanje, ali Savjet nakon prve sjednice nije mogao da donesu odluku jer se iskaz novinara nije podudarao sa zapisnikom nikšićke policije
2260 pregleda 2 komentar(a)
Veliša Kadić, Foto: Luka Zeković
Veliša Kadić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.05.2020. 12:38h

Novinar Veliša Kadić juče je članovima Savjeta za građansku kontrolu rada policije ispričao detalje policijske intervencije tokom protesta u Nikšiću, kada je priveden nakon što mu je policija naložila da izbriše snimke sa događaja.

Dugogodišnji dopisnik beogradskih “Večernjih novosti” rekao je ranije kolegama da je uhapšen u momentu kada je pokušao da snimi kako dva policajca vuku mladića, koji se opirao. Incident se desio tokom protesta u Nikšiću zbog hapšenja sveštenika Mitropolije.

Pritužbu zbog hapšenja novinara Savjetu su nakon tog događaja uložili Društvo profesionalnih novinara i Centar za građansko obrazovanje, ali Savjet nakon prve sjednice nije mogao da donesu odluku jer se iskaz novinara nije podudarao sa zapisnikom nikšićke policije.

“Dok je trajala ta drama, jedan od uniformisanih lica sa kacigom mi je prišao i rekao - ko ti je dao pravo da slikaš, ko si ti. Iako sam ja imao akreditaciju, nisam stigao da je pokažem, jer su me ščepali”, rekao je novinar kolegama nakon što je napustio Centar bezbjednosti u Nikšiću 13. maja.

“Pitao sam o čemu se radi, rekao da sam novinar, zatim su me pitali gdje mi je telefon i kazali da uništim snimke. Pitao sam - kako da uništim kad me držite, onda su mi sasuli ovaj biber spej u oči. Još uvijek ne mogu da otvorim oko”, dodao je Kadić tada, kao i da su mu izbrisali sve snimke sa telefona.

U službenoj zabilješci Centra bezbjednosti Nikšić, koja je iz Savjeta dostavljena DPNCG i CGO, navodi se da protiv novinara nije primijenjena sila, da ga je policajac upozorio da ne smije da snima, kao i da se slučajno našao u neposrednoj blizini kada je policajac na nekom drugom koristio biber sprej.

Kadić je taj zapisnik potpisao, a na molbu članova Savjeta da objasni zašto, on je juče kazao da je vjerovao policajcima jer su mu sugrađani. Kazao je i da je u CB ispričao što i kasnije i novinarima. Savjet je pozvao novinara, kako je potvrđeno “Vijestima”, da do ponedjeljka dostavi eventualnu dodatnu dokumentaciju i priloge kako bi se razjasnile informacije.

Planirano je da se sjednica nastavi nakon praznika i da na nju budu pozvani i podnosioci pritužbi povodom postupanja policijskih službenika prema novinaru - CGP i DPNCG.

Pokazao sam akreditaciju, ali su rekli da moram poći u CB da provjere

“...Ja sam rekao da sam profesionalni novinar i pokazao akreditaciju koja mi je bila okačena o vrat, ali mi je policajac rekao da moram poći sa njim do CB kako bi utvrdili da li su moji navodi tačni. Tom pirlikom je neko od policijskih službenika aktivirao biber sprej u mojoj blizini dok je preduzimao službene radnje prema nekom licu, ali s obzirom da sam bio u neposrednoj blizini biber sprej je djelovao na mene izazivajući suze u očima”, navodi se između ostalog u izjavi koja je iz CB Nikšić dostavljena Savjetu. U njoj piše i da je novinara dok je prethodno snimao policijsku akciju presreo jedan policajac i povišenim glasom naredio da prestane.

Bonus video: